ITALIJA I HRVATSKA VODIT ĆE ZAJEDNIČKE KONTROLE PLOVIDBE JADRANOM

Hrvatska i Italija će zajedno motriti Jadransko more i utvrditi zone zaštićene od ribarenja, a taj bi projekt mogao biti primjerom i za ostale zemlje u Sredozemlju, rekao je u četvrtak za Hinu hrvatski veleposlanik u Rimu, Drago Kraljević govoreći o razgovorima koje je u talijanskom ministarstvu za poljodjelstvo i šumarstvo vodio s podtajnikom Paolom Scarpom Bonazzom Buorom.

Uz pomoć sustava ´blue box´, koji već posjeduje Italija, može se preko satelita pratiti kretanje brodova i točno znati položaj nekog plovila u odnosu na granice teritorijalnih voda. Dvije zemlje će zajednički odlučivati kakve će se mjere eventualno poduzimati protiv ribarice ili drugog plovila koji bude ušao u tuđe teritorijalne vode, rekao je Kraljević.

´U takvom sustavu neće biti potrebna upotreba oružja´, rekao je Kraljević. Hrvatski patrolni čamac je 20. siječnja ove godine pucao po talijanskoj ribarici ´Eclisse´ na sjeveru Jadrana i uništio joj radarsku antenu, jer je ona, po ocjeni hrvatskih graničara, ušla u hrvatske teritorijalne vode.

Kraljević je kazao da bi taj talijansko-hrvatski plan o zaštiti Jadrana, trebalo dograditi i usvojiti do konca ove godine, odnosno prije Euro-mediteranske konferencije koja će se održati krajem godine u Veneciji. Predstavnici nadležnih ministarstava dvije susjedne zemlje bi do tada trebali izraditi kompletan plan zaštite Jadrana.

´Sada će na planu raditi eksperti, a onda bi se na sastanku u Zagrebu trebao usvojiti projekt koji će postati modelom i za Sredozemlje´, rekao je Kraljević, koji je dodao da je Scarpa kazao kako se nada ´da će Hrvatska i Italija surađivati kao ravnopravne članice Europske unije´.

Pročitajte više