Italija izdala nalog za uhićenje američkih agenata

MILANSKI sudac Guido Salvini izdao je nalog za uhićenje, zbog sumnje u međunarodni terorizam, bivšeg imama milanske džamije Abu Omara i istodobno za uhićenje 13 američkih agenata CIA-e optuženih za otmicu Abu Omara i njegovo prebacivanje u Egipat, piše u subotu list Corriere della Sera.

Sve se dogodilo 17. veljače 2003. u Milanu kada je otet imam Abu Omar, koji je zatim prebačen zrakoplovom iz Aviana u Njemačku i otuda u Kairo, gdje je zatvoren.

Operaciju je vodio šef CIA-u u Milanu, odnosno tadašnji američki konzul u tom gradu, Robert Seldom, zvani Bob, piše Corriere della Sera. Bob je navodno bio agent CIA-a i u Južnoj Americi, a nedavno je povučen iz Milana i imenovan je drugi konzul.

Talijanska istraga je otkrila i šest od 13 imena američkih tajnih agenata, ali se pretpostavlja da je riječ o lažnim imenima premda su bila ispisana na valjanim putovnicama. Talijanske vlasti imaju i njihove fotografije, putovnice, kreditne kartice i adrese u Americi, ali se, dakako, ne zna koliko su one autentične.

Abu Omar je otet pokraj džamije u Ulici Jenner gdje je išao pješice od svoje kuće, a događaj je vidjela jedna egipatska imigrantica. Abu Omara su dvojica silom ugurala u bijeli kombi bez prozora i odvela do američke zračne baze u Avianu. Otuda je američkim vojnim zrakoplovom prebačen u Ramstein, američku bazu u Njemačkoj, a zatim drugim zrakoplovom u Egipat. Abu Omar je u noći između 17. i 18. veljače 2003. dopremljen u Kairo i zatvoren u zatvoru Al Tora, a agent CIA-e je telefonom iz Italije javio u Virginiju da je misija izvršena.

Slučaj sada poprima i političke dimenzije. Washington sve opovrgava, a pitanje je i koliko su talijanske vlasti bile informirane o izvršenju otmice na talijanskom teritoriju.

Pročitajte više