Italija protiv odluke o Jadranu prije Venecije

ITALIJA ne bi hrvatskoj Vladi savjetovala da prije venecijanske konferencije o ribarstvu u Sredozemlju donese odluku o širenju jurisdikcije na Jadranu jer se Europska unija služi metodom dijaloga, a ne metodom svršenih činova, rekao je u utorak u Zagrebu talijanski ministar za europske poslove Rocco Buttiglione nakon razgovora s hrvatskim kolegom Nevenom Mimicom.

Upitan kakva bi mogla biti reakcija Italije ako Hrvatska donese odluku o širenju jurisdikcije na Jadranu prije konferencije u Veneciji 25-26. studenoga, ministar Buttiglione rekao je da to Hrvatskoj ne bi savjetovao.

"To nije metoda Europske unije. EU se služi metodom dijaloga, a ne svršenih činova", rekao je Buttiglione.

Talijanski ministar za europske poslove naglasio je da se rješenje tog pitanja može postići samo u dogovoru i u skladu s Europskom komisijom.

Napomenuo je da riba u Jadranu nije ista kao riba u Sjevernom moru te da bi stoga neka pravila koja reguliraju iskorištavanje ribljih resursa u Sjevernom moru bilo teško primijeniti na Jadran.

Buttiglione, čija zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom, poručio je da je "politička sudbina Hrvatske Europska unija". Za to će ipak, kazao je, biti potrebno vrijeme jer treba premostiti još brojne prepreke.

Italija je Hrvatskoj na tom putu spremna pomoći, kazao je.

Ministar Mimica talijanskog je kolegu upoznao s dosadašnjim postignućima Hrvatske u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP).

Prema njegovim riječima, zajednička ocjena hrvatskog napretka na tom putu je "pozitivna".

Na sastanku je, rekao je Mimica, naglašena i važnost regionalne suradnje i stabiliziranja jugoistočne Europe.

Ministar Buttiglione u tom je kontekstu čestitao Vladi na "smjeloj odluci da pruži ruku srpskom susjedu", ističući kako su pomirba i oprost važni elementi u izgradnji Europe.

Nakon sastanka s ministrom Mimicom, Buttiglione se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ivanom Šimonovićem.

Pročitajte više