Italija: Sporan amandman na zakon o javnom informiranju

TALIJANSKA oporba danas je prosvjedovala zbog amandmana na nacrt zakona o javnom informiranju prema kojemu bi novinari osuđeni za klevetu preko javnih glasila trebali dobiti kaznu od tri godine zatvora.

Taj amandman o kojem se raspravlja u komisiji za pravosuđe Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta iznio je zastupnik pokreta Naprijed Italijo, Nino Mormino. U komisiji jučer poslije podne nije bilo mnogo zastupnika i taj je amandman prošao zahvaljujući kompaktnom glasovanju svih članova pokreta Naprijed Italijo, stranke premijera Silvija Berluconija.

Oporba je odmah prosvjedovala, a onda je intervenirao i sam Berlusconi. "Pomisliti da se može dati tri godine zatvora novinaru za izjavu je van pameti. Takvo što nije nikada pripadalo niti će pripadati logici sloboda Kuće sloboda (naziv koalicija desnog centra)", rekao je Berluconi.

No, amandman je u komisiji prošao i o njemu bi se u dvorani Zastupničkog doma trebalo glasovati u ponedjeljak. Predsjednik Zastupničkog doma Pierferdinando Casini treba ocijeniti hoće li se o tom amandmanu raspraviti i glasovati na zasjedanju cijelog doma ili će se odgoditi kako bi se pronašla mogućnost drugačijeg rješenja.

Talijanski listovi ovaj slučaj drže ne samo skandalozim, već i zabrinjavajućim zbog činjenice da u Berlusconijevoj stranci ima i ljudi koji bi stavili novinare u zatvor. Komisijom inače predsjeda zastupnik pokreta Naprijed Italijo Gaetano Pecorella, koji je ujedno Berlusconijev odvjetnik na procesu u Milanu gdje je premijer optužen za korupciju sudaca. Kada se glasovalo o amandmanu kojim bi novinari završili u zatvor za klevete, Pecorella nije bio nazočan.

(Hina) st sb

Pročitajte više