italija: utemeljitelj parmalata u zatvoru i pred saslušanjem



RIM, 28. prosinca (HIna/AR) - Utemeljitelj agroindustrijskog kopleksa "Parmalat" Calisto Tanzi proveo je noć sa subote na nedjelju u milanskom zatvoru, a u nedjelju će ga saslušati tužitelji.L

Tanzi je uhićen u subotu uvečer u Milanu kada je ulazio u svoj mercedes s vozačem i odmah je zatvoren u čuveni zatvor San Vittore. Proteklih dana se pisalo kako se Tanzi nalazi u inozemstvu, pa se čak tvrdilo da je u Španjolskoj, no u subotu uvečer je uhićen u središtu Milana.

Tužitelji ga optužuju za oduzimanje 500 milijuna eura, zatim za udruživanje radi počinjavanja krivičnih djela pronevjere i bankrotstva. Tanzi je kazao kako o svemu tome nezna ništa.

"Parmalat" je u međuvremenu sud u Milanu proglasio insolventnim kako bi ušlo u drugu fazu pokušaja njegova saniranja. Novi predsjednik upravnog odbora Enrico Bondi treba u roku od 60 dana iznijeti program za spašavanje "Parmalada", talijanskog diva prehrambene industrije koji zapošljava 36.000 osoba i ostvaruje prodaju od 7,5 milijardi eura godišnje.

Calisto Tanzi i donedavna uprava, a u čelništvu tvrtke je i njegov sin Stefano koji će biti saslušan u ponedjeljak, navodno su prijevarama stvorili 'rupu' u računima tvrtke čiji se razmjeri kreću od 7 do 13 milijardi eura. Za 7 milijardi eura manjka već postoje potvrde, ali istraga pretpostavlja da je riječ do 13 milijardi eura.

(Hina) st br

Pročitajte više