Italija za ukidanje embarga Libiji

ITALIJA traži od Europske unije ukidanje embarga za isporuku vojnog materijala Libiji kako bi Tripoli mogao zadovoljavati obveze u sprečavanju ilegalne imigracije s libijske obale prema Italiji i Europi, kazao je talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu u razgovoru za list "Corriere della Sera" objavljenom u subotu.

Ministar je rekao da Europskoj uniji daje još tjedan dana roka za donošenje odluke o ukidanju embarga, a u suprotnome će Italija "kroz zakonska rješenja pronaći put za izbjegavanje embarga protiv Libije".

Ako bi se hitno ukinuo embargo, Italija bi mogla odmah Libiji uputiti "sva potrebna sredstva za nadziranje granica i kretanja ilegalnih imigranata u Europu", rekao je Pisanu.

Libija treba zrakoplove Atr 42 za pomorsko nadziranje, radare za te zrakoplove koji imaju domet 330 kilometara, zatim helikoptere Ab 412, oko 30 džipova za pustinjsko patroliranje, te uvježbanu policiju koja bi patrolirala zajedno s talijanskom na patrolnim čamcima, kazao je talijanski ministar.

Pročitajte više