Ivan Pavao II od Poljaka zatražio da glasuju ´za´ Europu

PAPA IVAN PAVO II zatražio je od Poljaka da se izjasne "za" na referendumu o ulasku njihove zemlje u Europsku uniju 7. i 8. lipnja.

Papa se to poručio svojim zemljacima, koji se oko 20.000 okupilo na Trgu svetog Petra zajedno s njihovim kardinalima i biskupima, kao i s predsjednikom republike Aleksanderom Kwasniewskim, koji je Papu pozvao da još jednom posjeti domovinu.

"Znam da se brojni Poljaci protive uključenju Poljske u Europu", rekao je Papa.

"Cijenim njihovu zabrinutost za očuvanje kulturnog i vjerskog identitita naše zemlje. Dijelim njihova strahovanja", rekao je Papa. On je, međutim, dodao: "Moram naglasiti da je Poljska uvijek bila važan dio Europe i ona danas ne može napustiti tu zajednicu koja proživljava krize na razinim razinama, ali koja još uvijek predstavlja obitelj nacija zajedničke kršćanske tradicije".

"Europa treba Poljsku. Crkva u Europi treba svjedočanje o vjeri Poljaka. Poljska treba Europu", rekao je Papa.

Ivan Pavao Drugi je posjetio svoju rodnu zemlju u kolovozu prošle godine, a ove godine već ima planirana četiri putovanja tako da do mogućeg posjeta Poljskoj ne bi moglo doći prije 2004. godine.

Poljski predsjednik Kwasniewski novinarima je rekao kako su on i Papa razgovarali o mogućem prvom Papinu putovanju u Rusiju, a sam Kwasniewski već se ranije ponudio za posrednika u zbližavanju Vatikana i Ruske pravoslavne crkve.

Pročitajte više