IVANOV: RUSIJA NIJE ZADOVOLJNA ŠIRENJEM NATO-A

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov, koji boravi u radnom posjetu Washingtonu, izrazio je u utorak navečer nezadovoljstvo Rusije zbog širenja NATOa na sedam zemalja bivšeg Istočnog bloka, kritizirajući istodobno i propuste NATOa u Afganistanu i na Kosovu te Sjedinjenih Država u Iraku.

"Budite uvjereni da je naše stajalište (o tom pitanju) mirno ali negativno", rekao je Ivanov u govoru održanom u Centru za obrambena istraživanja u Washingtonu.

No, postoji mogućnost za jačanje strateškog partnerstva između Rusije i Sjevernoatlantskog saveza, i na "NATO-u je, u prvom redu na Sjedinjenim Država da se ta mogućnost iskoristi", rekao je.

Ivanov, koji se ranije tijekom dana sastao s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, kao pozitivan primjer istaknuo je suradnju dviju zemalja u borbi protiv terorizma. "To je mnogo važnije od naših taktičkih nesuglasica" u pogledu Iraka, rekao je.

Rusija je zabrinuta zbog metoda primijenjenih u Iraku, posebice zbog spore stabilizacije stanja u toj zemlji.

"Okupirani irački teritorij postao je privlačnim za terorističke organizacije iz cijelog svijeta i djeluje poput magneta za ekstremiste svih vrsta", rekao je.

Ivanov je priznao da je u Afganistanu postignut stanovit napredak u borbi protiv trgovine drogom, iako te kriminalne strukture tek treba uništiti.

"Aktivnosti NATO-a moraju se više otvoriti Rusiji, radi zaštite Europe od masivnog priljeva heroina", naglasio je.

Govoreći o Kosovu, ruski ministar obrane također je ocijenio da međunarodni napori na stabilizaciji situacije u tom području nisu uspješni te da je "za to djelomično odgovoran i NATO".

Ivanov je ipak naglasio kako Rusija nema namjeru biti "puki zlobni promatrač koji se naslađuje NATO-ovim teškoćama". Unatoč nesuglasicama, rekao je, Rusija je spremna na suradnju radi veće sigurnosti u svijetu.

(Hina) xzt ynab

Pročitajte više