Ivica Crnić pozvao birače da izađu na izbore

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić pozvao je danas birače da izađu na birališta jer time, naglasio je, odlučuju o svojoj budućnosti.

"Odlučujući se za neku listu ili kandidata odlučujte se za vlastitu budućnost", rekao je Crnić na konferenciji za novinare u DIP-u dodavši da je na parlamentarnim izborima 2000. godine na izbore izašlo 70,77 posto birača.

Crnić smatra da će se već u ponedjeljak na temelju neslužbenih rezultata moći predvidjeti kako će izgledati Sabor u idućem četverogodišnjem mandatu.

Konačni službeni rezultati bit će, po njegovu mišljenju, objavljeni desetak dana nakon izbora, kada pristignu originalni izborni materijali i proteknu žalbeni rokovi za zaštitu izbornih prava. Od objave službenih konačnih rezultata teče rok od 20 dana za konstituiranje Sabora. Crnić očekuje da će sabor biti konstituiran krajem ove ili početkom iduće godine.

Za izbore za zastupnike Hrvatskog sabora tiskano je oko pet i pol milijuna glasačkih listića (5.459.701) i svi su pravodobno dostavljeni na 6.795 biračkih mjesta u Hrvatskoj i na 155 biračkih mjesta u 151 zemlji, izvijestio je Crnić.

U neposrednoj provedbi i nadzoru zakonitosti izbora u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima sudjeluje oko 73 tisuće ljudi.

Crnić je naglasio da glasovati mogu samo oni hrvatski građani koji su upisani u birače popise. Od ukupno 4.371.608 birača upisanih u biračke popise, njih 3.578.715 biraju za liste u deset izbornih jedinica zemlji; 393.844 je birača nacionalnih manjina koji mogu glasovati za zastupnike nacionalnih manjina ili za liste; a 399.608 birača bez prebivališta u Hrvatskoj glasuju za zastupnike dijaspore.

Crnić je upozorio da su birački popisi zaključeni 8. studenog i da više nije moguće mijenjati podatke, primjerice o nacionalnoj pripadnosti, na sam dan izbora.

Sutra će se, naime, u uredima državne uprave izdavati samo potvrde za glasovanje za one birače koji nisu upisani u izvatke popisa birača dostavljene na biračka mjesta iz zaključenog i potvrđenog popisa birača.

Crnić smatra da podatak o puno manjem broju i stranih i domaćih promatrača na ovim izborima govori "o demokratskom iskoraku Hrvatske".

Na parlamentarnim izborima 2000. bilo je prijavljeno 7500 domaćih i 230 stranih promatrača, a za ovogodišnje izbore 3640 domaćih i 77 stranih promatrača.

Crnić je izvijestio da protiču uredno izbori na biralištima izvan Hrvatske, koja su otvorena dan ranije, i da je na nekim biralištima zbog vremenske razlike završen prvi izborni dan.

Pročitajte više