Imamo dokumente. Evo zašto je Ivica Puljak osobno kažnjen sa 100.000 kuna

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL/Index

SPLITSKOG gradonačelnika Ivicu Puljka koncem veljače dočekalo je rješenje Građevinske inspekcije u kojem piše da iz svog džepa mora platiti kaznu od sto tisuća kuna zbog građevinskih nepravilnosti prilikom radova u zaštićenoj park-šumi Marjan, koji su započeli za vrijeme mandata njegovog prethodnika, HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare.

Naime, Grad Split je za vrijeme Oparinog mandata, u ožujku 2021. godine, ugovorio radove na vodovodnoj mreži Vile Dalmacija, koja se nalazi u zaštićenoj park-šumi Marjan, i to na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama, bez građevinske dozvole. Radovi su se počeli izvoditi nakon dolaska Puljka na vlast.

>> Puljak: Moram platiti 100.000 kuna iz svog džepa zbog greške HDZ-ovaca

Čuvari obustavili radove jer nema građevinske dozvole, Puljak naredio vraćanje u prvobitno stanje

U međuvremenu je čuvar prirode u siječnju 2022. godine obustavio radove jer nisu ishodovani dopuštenje upravnog tijela Splitsko-dalmatinske županije ni suglasnost konzervatora.

Nakon što je Ivica Puljak naredio zaustavljanje radova i naručio druge za povratak u prvobitno stanje, krenula je sanacija koja se odvijala tijekom njegove ostavke. U međuvremenu je Grad preuzela vladina povjerenica Mirna Veža.  

Dok je ona vodila Grad, stiglo je upozorenje Građevinske inspekcije da se sve mora vratiti u prvobitno stanje u roku 120 dana, a istog dana stigao je račun izvođača za radove sanacije i povratka u prvobitno stanje, koji je plaćen mjesec i pol kasnije. Izvođač sanacije je tvrtka Gizdić graditeljstvo, ista ona koja je izvodila prvobitne radove, no komentar od njenog vlasnika nismo uspjeli dobiti.

Za vrijeme saniranja područja čuvar prirode još je jednom izašao na teren te ponovno reagirao na izvođenje radova iako u zapisniku, koji je Mario Negotić kao voditelj odsjeka za tehničke poslove u Gradu Splitu odbio potpisati, na što, prema zakonu, ima pravo, stoji da je čuvar obaviješten da se radi o sanaciji, odnosno vraćanju radova u prvobitno stanje. 

U zapisniku čuvara piše da se na području Vile Dalmacije vrše građevinski radovi uređenja vodovodne i kanalizacijske mreže od strane investitora, Grada Splita, te da su utvrđeni podaci s gradilišne table kao i činjenica da investitor nije ishodovao dopuštenje upravnog tijela Županije.

Nakon povratka na vlast u izvješću potvrđena sanacija

Nakon što je Puljak ponovno izabran za splitskog gradonačelnika, Veža i tadašnja pročelnica za imovinu Marijana Bronzović pisano su mu, u izvješću o primopredaji vlasti, potvrdili da su radovi sanacije i povratka u prvobitno stanje završeni. 

Iz Grada Splita kažu kako je Primopredajni akt Puljku u potpunosti otklonio potrebu da se na bilo koji način dalje bavi tim predmetom jer u njemu stoji da je taj predmet odrađen upravo načinom "povratka u prvobitno stanje". 

No nedavno je Građevinska inspekcija izašla na teren i konstatirala da radovi nisu obavljeni u skladu s njihovim nalogom obustave gradnje i povratka u prvobitno stanje, nego da se nastavilo graditi te je izdala kaznu od sto tisuća kuna osobno Ivici Puljku kao odgovornoj osobi iako taj projekt nije ni ugovorio, nego je to učinio Andro Krstulović Opara. Uz to, u trenutku sanacije nije bio na gradonačelničkoj funkciji, već je tu funkciju obnašala Veža.  

Odvjetnica Knežević: Kaznu je dobio netko tko uopće nema veze s cijelim slučajem

Odvjetnica Viktorija Knežević kaže kako je u ovom slučaju važno napomenuti da je nalog za vraćanje u prvobitno stanje zapravo nemoguće izvršiti jer nitko ne može vratiti stare i trule cijevi opet u zemlju zato što se one vjerojatno već nalaze na građevinskom otpadu i u cijelosti su uništene, odnosno ako nisu, u takvom su stanju da predstavljaju sigurnosni rizik.

"Jedino što se može napraviti je ishoditi građevinsku dozvolu za novo. Ako bi se pokušalo vratiti u prvobitno stanje, time bi nastala ugroza za život i zdravlje ljudi jer su se stare cijevi uklanjale zato što više nisu mogle izvršavati svoju funkciju", kaže Knežević.  

Odvjetnica kaže da je najveći problem u tome što je kaznu dobio netko tko uopće nije imao veze s tim.

"Ivica Puljak je jedina osoba koja je učinila sve što je trebala. Prijašnja vlast se uključila u radove bez prijašnje dozvole. Oni su trebali izvaditi građevinsku dozvolu, a prije nje su trebali dobiti niz suglasnosti jer se radi o zaštićenom području. 

Cijelo rješenje je tehnički katastrofalno napisano da mi moramo nagađati što inspekcija misli. Iz njega se samo može nagađati na što su mislili, a to se ne smije događati. Sve činjenice i dokazi u ovakvim postupcima moraju biti jasno predočeni", kaže Knežević.

Opara se slučaja ne sjeća

Upitali smo Oparu o ovoj situaciji, ali nam je komentirao da se tog projekta ne sjeća.

"Sasvim sigurno se radi o poslu kojeg su radile nadležne službe i to nije u nadležnosti nijednog gradonačelnika. Teško je očekivati od mene da se sjetim nekog komunalnog zahvata. Da ste me pitali za neku kapitalnu investiciju, sasvim sigurno bih mogao znati za nju, ali za zahvat na vodovodnoj mreži u nekom od objekata ne odlučuje gradonačelnik, već mu nadležne službe kažu što bi trebalo napraviti. 

Ako i je u proračunu, to je peta ili šesta stavka, koju, kada se o odlučuje o proračunu, nitko ni ne vidi ili o tome može znati. Gradonačelnik velikog grada ne može znati sve pojedinosti, pogotovo one slučajeve koji nisu kapitalni", kazao nam je.

Veža nam cijeli slučaj nije htjela komentirati. 

Grad Split: "Ovo je kraj demokracije kakvu poznajemo"

Iz Grada Splita kažu da akt primopredaje vlasti nedvojbeno, eksplicitno i ciljano sadrži opis predmeta sanacije i povratka u početno stanje te da proglašavanje Ivice Puljka krivim za neizvršenje povratka u prvobitno stanje otvara opasan presedan sumnje u akte primopredaje vlasti na svim razinama. Ovdje bi bilo dobro naglasiti da je u zapisniku u primopredaji izričito navedeno da je izvršeno sukladno nalogu građevinske inspekcije jer točno tako piše.

"Svaki novi načelnik, gradonačelnik, župan, ministar, pa i sam predsjednik vlade RH, ostane li ovo Rješenje važeće, imat će puno pravo odbiti primiti akte primopredaje vlasti kao stvarno zatečeno stanje ako za netočnosti u aktu primopredaje sam naknadno može biti sankcioniran.

Ako je Ivica Puljak odgovoran za djelo koje je u primopredaji navedeno kao izvršeno i zaključeno, onda je od sada svaki akt primopredaje vlasti u Hrvatskoj bezvrijedan papir, a sam čin primopredaje samo igrokaz bez ikakve valjanosti. Onda smo ukinuli kontinuitet vlasti i svatko tko stupi na dužnost mora prvog dana pregledati sve arhive ne samo otvorenih nego i zaključenih predmeta da se uvjeri je li primopredajni akt ispravan, a sve neispravnosti prijaviti prije bilo koje svoje prve odluke u mandatu. Takva pravna nesigurnost znači i kraj demokracije kakvu poznajemo", kažu iz Grada Splita.

Puljak pokreće upravni spor, ako ne dobije odgodu, dići će kredit da plati kaznu

Evo što Ivica Puljak kaže na cijeli slučaj:

"Vjerujem da je svima jasno zašto sam baš ja osobno kažnjen. Ova situacija je presedan na nekoliko razina. Prvo, kažnjen sam kao odgovorna osoba i novac moram dati iz privatnih sredstava. Drugo, kažnjen sam zbog postupaka drugih ljudi, uglavnom HDZ-ovih članova ili simpatizera.

Treće, u primopredajnom zapisniku koji sam primio kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika pisalo je da je slučaj Vile Dalmacija završen, a nakon toga dolazi kazna, što znači da nijedan gradonačelnik, župan ili premijer neće više nikada moći preuzeti dužnost kako nalažu demokratski uzusi jer će svatko moći biti kažnjen za postupke prethodnika.

Po ovoj logici, ja bih sada bio odgovoran za sve greške svih gradonačelnika u povijesti Splita, uključujući Antonija Bajamontija, Gaju Bulata, ili nedajbože Željka Keruma. Ako ovo rješenje Državnog inspektorata postane praksa, u Hrvatskoj se nitko više neće baviti politikom osim HDZ-ovaca koji kontroliraju institucije. O ovome ćemo svakako obavijestiti institucije Europske unije.

Pokrenut ću upravni spor i zatražiti odgodu plaćanja do zaključenja spora. Ako ne dobijem odgodu, podignut ću kredit i platiti kaznu", kaže.

Odvjetnica Knežević kaže da je bilo potrebno ishoditi suglasnost konzervatora još onda kada je bilo potrebno ishoditi i građevinsku dozvolu, ali da bivša gradska vlast to nije učinila. 

"Suglasnost konzervatora se dobiva na konkretan projekt i dio je postupka ishođenja dozvole. U međuvremenu je Grad pokrenuo postupak ishođenja dozvole i već je dobio suglasnost konzervatora, kao i suglasnost Županije", poručila je. 

Pročitajte više