Ivica Šurjak oslobođen optužbe za smrt kupača

IVICA ŠURJAK, sportski direktor Hajduka, danas je na Općinskom sudu u Trogiru oslobođen optužbe da je iz nehaja uzrokovao smrt kupača Miroslava Didaka na kojeg je u ljeto 1999. naletio svojim gliserom.

Informaciju je Indexu potvrdio splitski odvjetnik Evelin Tonković koji je Šurjaka zastupao u predmetu. Tonković je kazao kako je odluka nepravomoćna te kako očekuje da će Općinsko državno odvjetništvo (DO) u Splitu protiv odluke podnijeti žalbu.

Rekao je kako je presuda danas samo objavljena, dok se pismeni i opširniji otpravak presude još čeka. Nakon što sve stranke u postupku zaprime pismeni otpravak,  Državno odvjetništvo ima rok od osam dana za podnošenje žalbe.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo teretilo je Šurjaka da je 20. srpnja 1999. godine iz nehaja izazvao nesreću na moru na predjelu kod poluotoka Čiova kod Trogira gdje je naletio na 29-godišnjeg Didaka. Nesretni je Didak zadobio teške tjelesne ozljede uslijed kojih je dan kasnije preminuo u Kliničkoj bolnici Split.

Didak je bio 400 metara od obale

Odvjetnik Tonković objasnio je kako se suština sudskog obrazloženja oslobađajuće presude svodi na to kako je dokazano da se nesretni Didak nalazio na morskom predjelu na kojem se kao kupač nije smio nalaziti, odnosno na udaljenosti od oko 400 metara od obale.

"Nažalost je dokazano kako se stradali muškarac nalazio na mjestu gdje se nije smio nalaziti. Čak i da je točan navod Državnog odvjetništva da se Šurjakov gliser kretao brzinom od deset čvorova, onda je vještak izračunao da bi se sraz između stradalog muškarca i plovila dogodio negdje između 400 i 500 metara od obale. Ako se to dogodilo na tom predjelu, onda postoji jedan pravilnik koji regulira točno kretanje plovila i plivača, a koji zabranjuje bilo kojem plivaču da se udalji stotinu metara od obale.", pojasnio je Tonković.

Dodao je kako egzaktni meteorološki podaci za taj dan, a ne "rekla kazala" priče, govore kako su na području mjesta događaja bili valovi koji su od vrha do dna imali visinu oko 150 cm. Također je uzeto u obzir kako se plovilo kretalo u smjeru sunca te kako je more s prometne strane gledano jedna specifična površina od koje se reflektira sunce i koja pod takvim uvjetima zasljepljuje osobe na plovilima.

Tonković je zaključio kako se nesreća dogodila pod uvjetima otežane vidljivosti na moru, te kako je nemoguće točno rekonstruirati točne okolnosti nesreće jer nitko ne zna u kojem se točno položaju nalazio nesretni Didak.

Objektivne okolnosti utjecale na dugotrajnost postupka

"Nisam se čuo s Ivicom Šurjakom, ali znam da on i dalje zaista suosjeća s obitelji kojoj je i pomogao, i neposredno nakon nesreće i kasnije. Rekao je kako suosjeća jer to je jedna trauma i njemu i njima. Traumatično mu je bilo vaditi jedno krvavo tijelo iz vode, a i on i supruga su vadili stradalnikovo tijelo iz vode i gledali onu pustu krv. Sve skupa je jako šokantno za svakoga, a za njega posebno.", pojasnio je Tonković.

Od tragičnog je događaja do današnje oslobađajuće presude prošlo više od osam i pol godina tijekom kojih je slučaj Ivice Šurjaka izazivao brojne kontroverze. Najveća je bila dugotrajnost sudskog postupka za kojeg se govorilo kako se radi o namjernom odugovlačenju jer se radi o optužnici protiv "face" Šurjaka. Tonković se s takvim ocjenama ne slaže.

"Mislim da to nije točno jer je i okrivljenik tražio načine da se postupak ubrza. Međutim, danas imate jednu objektivnu okolnost, koja nije dobra, ali je objektivna, a to je da imate mnoštvo kaznenih predmeta i da se sve to kotrlja i da su sudski postupci sami po sebi spori. Zašto su spori, to je drugo pitanje, ali je činjenica da su spori. Ovaj se predmet relativno brzo odvijao kada gledate koliko ima starih predmeta koji nisu dotaknuti, prema tome ništa posebno se nije događalo. Dapače, njega je to itekako opterećivalo pa je tražio i na neki način molio da se postupak ubrza. Tu je bila još jedna objektivna okolnost, a ta je da je sudac koji je postupao u predmetu bio imenovan za predsjednika trogirskog Općinskog suda pa se moralo ići ispočetka. Međutim, to je ono što javnost u onome trenutku ne zna pa misli da se radi o nekakvoj igri. Suštinski kada se promijeni sudac sudski se postupak mora provesti iznova i to je ono što se dogodilo u ovom slučaju.", zaključio je Tonković.

I.K.
Foto: V.G.

Pročitajte više