Ivo Sanader novi/stari predsjednik HDZ-a

U DVORANI Dražena Petrovića danas je u 10 sati započeo 12. Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Na njemu je izabrano vodstvo stranke za iduće četverogodišnje razdoblje.

Bez šokova i iznenađenja, sa glasovima 2467 od 2481 izaslanika, za predsjednika HDZ-a je ponovo je izabran Ivo Sanader, a 2381 je glas dobila Jadranka Kosor, koja također nije imala protukandidata za potpredsjednika stranke.

Kirinu i Milinoviću najviše glasova

Od deset članova Predsjedništva Darko Milinović je dobio najviše glasova, a najmanje Branko Bačić. U Predsjedništvo su izabrani i Petar Čobanković, Ivan Šuker, Dragan Primorac, Gordan Jandroković, Božidar Kalmeta, Marina Matulović Dropulić, Vladimir Šeks i Damir Polančec. Ni oni nisu imali protukandidate.

Članovi Predsjedništva su dakako i Sanader i Kosor, a po funkciji u to tijelo ulaze i Luka Bebić, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, Božo Biškupić, predsjednik mladeži HDZ-a Mislav Banek te predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinska" Karmela Caparin, koju bi
uskoro trebala naslijediti Bianca Matković.

U Središnji je odbor izabran Ivica Kirin, glasnogovornici Vlade i HDZ-a, Zlatko Mehun i Sunčana Glavak, te još 22 HDZ-ovca, od ukupno 39 kandidata. Izabran je i Nadzorni odbor te Visoki časni sud HDZ-a. Smijenjeni ministar Jubito zaradio je najjači pljesak i najviše glasova od svih članova Središnjeg odbora, ali ga se nažalost nije moglo dobiti za komentar, kao ni Sanadera, kojega je prema izlazu odnijela bujica izaslanika čestitara, kao i većinu članova Predsjedništva.

Bože, čuvaj Hrvatsku

Stari novi predsjednik HDZ-a Ivo Sanader se zahvalio i najavio pobjedu na lokalnim izborima, te ispunjavanje stavki iz predizbornog programa i koalicijskog sporazuma.

"Nek Bog čuva Hrvatsku; sve za Hrvatsku, a Hrvatsku nizašto", kazao je Sanader, nakon čega je klapa otpjevala Bože čuvaj Hrvatsku. Nakon toga je zasvirala originalna verzija pjesme "HDZ zna" u interpretaciji Jacquesa Houdeka, pa su po njenom završetku iz zvučnika zatutnjale još dvije verzije, od kojih jedna u izvedbi tamburaša.

Kosor o Sanaderu: Čovjek koji zna

Ipak, za komentar smo dobili Sanaderovu staru novu zamjenicu - Jadranku Kosor koja se nije htjela upuštati u ocjene zbog čega je ona prava i najsposobnija osoba da zamijeni Sanadera  na čelu stranke, ukoliko za to bude razloga.

"To ćete morati pitati izaslanike, to je tako u demokratskim strankama", kazala je, no na opasku da nije imala protukandidata, kaže da ne zna, i ponavlja da je to pitanje za izaslanike. Ali znala je reći zbog čega je Sanader čovjek broj jedan u HDZ-u.

"Nakon smrti predsjednika Tuđmana, i kada je stranka pala na pet posto, snašao je snagu za izvući stranku iz tog razdoblja, napravio je promjene. On je čovjek koji zna, i zaslužuje poštovanje, a i uspio je drugi put za redom dovesti stranku na pobjednički tron", objašnjava Kosor. Nije htjela komentirati napise medija o HDZ-ovim kandidatima za predsjednika države, Draganu Primorcu i Andriji Hebrangu, kazavši samo da će ga HDZ imati, a da "mediji pišu svašta".

Prije početka sabora, na kojeg ni ove godine nisu pozvane ostale političke stranke, premijer Sanader je sa svojim suradnicima, na Mirogoju, položio vijenac na grob utemeljitelja stranke, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ništa od obećanog gospodarskog rasta

Uoči utvrđivanja kandidacijskih lista za izbor predsjednika, njegovog zamjenika, članova Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a, te glasanja skupu u Ciboni obratio se Sanader.

Govoreći o gospodarskoj situaciji u zemlji, Sanader je rekao da lanjski gospodarski rast  od 6 posto, ove godine nećemo dostići, jer će taj rast biti između 4 i 4 i pol posto, što je, kaže premijer, više od europskog prosjeka.

U svome se govoru osvrnuo na poraz na izborima 2000. godine, predsjedničkim i parlamentarnim, naglasivši kako je HDZ tada napravio ispit savjesti "jer su birači najviša instanca i oni su uvijek u pravu", te je došlo do promjena u stranci.

"Nakon predsjedničkih izbora, koje je izgubio Mate Granić, HDZ se našao u knock downu, kako to kaže Stipe Drviš", kazao je Sanader, dodavši da se HDZ nakon toga ustao iz pepela i uzvratio udarac. "Hold your head up high", citirao je zatim Sanader navijačku pjesmu engleskog nogometnog kluba Liverpool "You will never walk alone", prisjećajući se gubitničkih vremena.

Zatim je prešao na temu glasanja dijaspore, pozdravivši svoje goste iz Poljske i Portugala, koje je usput priupitao glasa li kod njih dijaspora na što su mu ovi odgovorili kimanjem glave. Kazao je i kako će, dok je HDZ-a, glasati "svi Hrvati, od Novog Zelanda do Ognjene Zemlje, i od Sarajeva do Beča".

Sanader ministrici Lovrin: Nemoj da ti padne na pamet da muža Ingrid Antičević Marinović uzmeš za savjetnika!

Kad god HDZ provodi reforme, opozicija predvođena SDP-om uvijek prigovara da se teško provode i napada reforme, kazao je predsjednik HDZ-a, prozvavši zatim muža Ingrid Antičević Marinović, Marka Marinovića.

"Slušao sam gospođu iz oporbe čiji je muž jaki odvjetnik. Bila je najglasnija. Ana, nemoj da ti padne na pamet da ga uzmeš za savjetnika", dobacio je ministrici pravosuđa budući da je iz Zadra, Ani Lovrin. Kazao je i da dok je oporbe ovakva da će HDZ pobjeđivati.

Kazao je i kako je HDZ 1989. godine, kojeg su predvodili Franjo Tuđman i Vladimir Šeks, imao program sa dvije točke - samostalna Hrvatska i Hrvatska u euroatlantskim integracijama, te dodao kako će HDZ u manje od dvadeset godina ispuniti oba cilja.

Zahvalio se članstvu što su ga izabrali prije pet godina i kazao da se nada da ih nije iznevjerio.

"Kod nas nema potrebe da netko traži detektor laži"

Dok traje prebrojavanje glasova izaslanika, koji su do 13.30 sati imali priliku dati svoj glas unaprijed poznatim pobjednicima, vodeći se HDZ-ovci obraćaju skupu. Prvi je govorio Luka Bebić, koji je završio govor u komunističkoj maniri, kazavši najprije "Živjela Hrvatska demokratska zajednica", a onda i "Živio dvanaesti Opći sabor!". Zatim je na pozornicu doslovno dotrčao Vladimir Šeks, pa mu je štaka koju nosi zbog nedavne operacije kuka izgledala kao da služi za ukras. Kazao je za Sanadera da je "kapetan nepobjedivog bojnog broda".  

On je govorio o reformi javne uprave i pravosuđa, te borbi protiv korupcije. Andrija Hebrang govorio je o reformi zdravstva  i kazao da je HDZ jedina stranka koja će se za dvjesto godina spominjati u povijesnicama, jer je jedina donosila povijesne odluke.

"Kod nas nema potrebe da netko traži detektor laži i zbog toga smo najjači", riječi su kojima je Hebrang zaključio svoj dvominutni govor, očigledno misleći na SDP.

I.M. / A.B.
Foto: S.G.F.

Pročitajte više