Iz Bajkonura lansiran prvi pokusni satelit sustava Galileo

PRVI pokusni satelit europskog navigacijskog sustava Galileo uspješno je lansiran u srijedu iz svemirskog centra u kazahstanskom Bajkonuru, izvijestila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Satelit je lansirala ruska raketa Sojuz, a iz Roskosmosa izvješćuju da je do odvajanja došlo u predviđenom trenutku. Pokusni satelit Giove A do privremene orbite će stići nakon 88 minuta letenja, a do konačnog odredišta - orbite koja se nalazi 23.200 km iznad Zemlje nakon 14 sati. Kad stigne do krajnjeg odredišta Giove A će testirati nove tehnologije. Naime, na satelitu se nalazi i najtočniji atomski sat ikad poslan u svemir.

Do 2010. u orbitu bi trebalo biti poslano ukupno 30 sličnih satelita, čiji je vijek trajanja oko 20 godina. Za skoro lansiranje je spreman i Giove B, kažu iz Roskosmosa.

Projekt je stajao 3,6 milijardi eura, a nazvan je po poznatom talijanskom astronomu iz 17. stoljeća. To je europski odgovor na projekt što ga je pokrenula američka vlada - Global Positioning System (GPS). Za razliku od GPS-a, Galileo će se upotrijebiti isključivo u civilne svrhe. Ako se sve bude odvijalo po planu, Galileo će biti u potpunosti operativan 2010.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je u srijedu povodom lansiranja satelita da će sustav Galileo "osigurati neovisnost Europske unije". "Europa se oprema svojim prvim satelitskim navigacijskim sustavom koji će osigurati neovisnost u industrijskim i znanstvenim pitanjima", rekao je Douste-Blazy.

"Galileo će osigurati neovisnost Europske unije", dodao je.

Kad bude u potpunosti operativan, Galileo bi trebao omogućiti točno pozicioniranje na Zemljinoj površini s pogreškom od desetak centimetara, dok američki GPS dopušta pogrešku od desetak metara.

Pročitajte više