Iz "bolnice na kraju grada" nestao 351 milijun njemačkih maraka

ZASTUPNIK HSP-a Pero Kovačević tvrdi da je u gradnji Sveučilišne bolnice nestalo 351 milijun njemačkih maraka. Još prije godinu dana o cijelom slučaju obavijestio je državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je dopis proslijedio USKOK-u, ali ništa se nije riješilo. Kovačević u razgovoru za Index kaže kako mu je rečeno da su otkrivene brojne malverzacije, ali prekasno - jer je nastupila zastara.

U studenom 2006. iz USKOK-a je Kovačeviću stigao dopis u kojem stoji da su se eventualna kaznena djela događala u razdoblju između 1978. i 1984. te da Ured nije u mogućnosti procesuirati ih jer je nastupila zastara.

Pozivajući se na analize koje je radio ekonomski stručnjak Branko Vadlja, Kovačević kaže da su građani samodoprinosom za Sveučilišnu bolnicu dali 310 milijuna maraka ili 36 posto, Hrvatska je sudjelovala s 33 posto, dok se kreditnim linijama osiguralo 27 posto. Izračunato je da je ukupno za bolnicu izdvojen 861 milijun njemačkih maraka, a u gradnju je uloženo oko 330 milijuna maraka. Kuda je nestao ostatak novca, ostaje nepoznanica.

Pitanje brojnih nezakonitosti oko izgradnje Sveučilišne bolnice u Blatu Kovačević je ponovo otvorio jučer na aktualnom satu Gradske skupštine te je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zatražio da se ispita cijeli slučaj, kako bi se napokon znalo koliko je novca uloženo u gradnju, te tko je vlasnik bolnice i zemljišta koje nikada nije uknjiženo na Grad Zagreb.

Na Kovačevićevo inzistiranje da Zagrepčani trebaju znati istinu o Sveučilišnoj bolnici jer su upravo oni godinama putem samodoprinosa izdvajali novac za njenu gradnju, Bandić je u prvi tren rekao da zna "kako smo u predizbornoj godini", a ubrzo je obećao da će uskoro Gradska skupština održati temastku sjednicu o "bolnici na kraju grada".

"Vrijeme je da se napokon utvrdi vlasnik bolnice, zatvori financijska konstrukcija, točno definira koliko je od novca izdvojenog za bolnicu došlo od samodoprinosa građana"- kaže Kovačević.

Ističe kako bi se na najavljenoj sjednici trebalo razgovarati i o tomu komu će pripast novac od vlasništva dionica Zagrebačke banke. Naime, prije mjesec dana likvidacijski upravitelj Sveučilišne bolnice  u osnivanju Marin Simunić otkrio je kako je bolnica vlasnik 3432 dionice Zagrebačke banke, odnosno da ima oko 0,12 posto portfelja banke. Trenutno riječ je o nešto manje od 33,6 milijuna kuna, koliko danas vrijede dionice Zabe u vlasništvu bolnice. Hoće li se taj novac, ili bar dio novca na neki način vratiti građanima, pokazat će vrijeme.

I.B.

Pročitajte više