Iz samoizolacije izašli svi djelatnici bolnice u Biogradu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

IZ SAMOIZOLACIJE su izašli svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje je krajem ožujka bilo žarište zaraze koronavirusom, nakon što je potvrđeno da se nisu zarazili iako su bili "kontakti kontakata", a Zadarska županija ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze.

"Jučer je bio zadnji dan kada su svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koji su se mogli zaraziti izašli iz samoizolacije. Svi su bili kontakti kontakata, a sad bismo već imali i njihove kontakte. Ubuduće ćemo dostavljati popis osoba po mjestu njihova boravka", rekao je u srijedu epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Naime, u biogradskoj bolnici se nakon ulaska infekcije krajem ožujka pojavilo žarište zaraze u Zadarskoj županiji pa je bolnica dezinficirana i pripremljena za prijem bolesnika pozitivnih na covid-19.

Kako su jučer rekli iz županijskog Stožera civilne zaštite, tamo je smješteno sedam pacijenata s lakšim simptomima bolesti.

Najviše oboljelih u županiji je u Zadru

Načelnik tog stožera Šime Vicković u srijedu je izvijestio da u zadnja 24 sata na zadarskom području nema pozitivnih na koronavirus pa županija i dalje broji ukupno 77 oboljelih.

Najviše zaraženih je u Zadru (31), a slijedi Biograd (12), Benkovac (6), u Ražanac (5), Polača (3), po dvoje zaraženih je u Kukljici, Pakoštanima, Vrgadi, Svetom Filipu i Jakovu te Škabrnji, a po jedan u Preku, Bibinjama, Kolanu, Novigradu, Pagu, Sukošanu i Turnju.

Medić je istaknuo kako je među oboljelima četvero djece mlađe dobi. U samoizolaciji je 985 osoba, a ta mjera prestala je za 1390 ljudi.

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice Edi Karuc naveo je kako je na covid-odjelu te bolnice smješteno devet oboljelih osoba, jedan pacijent je na respiratoru, a drugome se stanje stabiliziralo i skinut je s respiratora.

Županijski stožer dobio je upute Nacionalnog stožera o obveznom testiranju svih djelatnika domova za starije i nemoćne osobe koji rade u sedmodnevnim ili 14-dnevnim smjenama.

S obzirom na to da se radi o većem broju djelatnika, oni će se u covid-ambulanti na Ravnicama testirati najvjerojatnije nakon 15 ili 16 sati.

Pročitajte više