Iz Slobodne Dalmacije poručuju Vladi: Ne želimo na ulicu

OD VLADEtražimo hitno donošenje odluke o privatizaciji Slobodne Dalmacije jer ne želimo završiti na ulici, poručila je danas povjerenica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Ljubica Vuko na konferenciji za novinare održanoj umjesto okruglog stola u Hrvatskom novinarskom društvu (HND).

Okrugli stol "Slobodna Dalmacija u svjetlu novog Zakona o medijima" u organizaciji podružnice SNH i ogranka HND tog splitskog dnevnika nije održana jer se pozivu nije odazvao nitko iz Vlade, Fonda za privatizaciju i Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Umjesto toga održana je konferencija za novinare na kojoj je ponovljeno da bez hitne privatizacije i ulaganja u novu opremu i tehnologiju Slobodna nema budućnosti.

Ljubica Vuko izrazila je nadu da će premijer Ivo Sanadar, koji je, kako je rekla, kao svaki Dalmatinac emotivno vezan uz Slobodnu, pomoći da se nađe rješenje za njezin opstanak.

Direktor Slobodne Dalmacije Srđan Kovačić smatra da bi donošenjem odluke o privatizaciji tog dnevnika "Sanaderova Vlada ispravila nepravedne odluke ranijih HDZ-ovih Vlada u njezinoj pretvorbi koje su je dovele u sadašnju nezavidnu situaciju". Upozorio je da bez privatnog vlasnika koji će uložiti u tehnološki razvoj Slobodna više ne može, jer je potpuno financijski iscrpljena.

Kovačević najlošijim rješenjem smatra da ta novinska kuća ostane u državnom vlasništvu jer se država pokazala kao loš vlasnik. Podsjetio je da je Slobodna još sredinom 2002. izvršila svoju obvezu prema Vladi i smanjila gubitke s 220 na 50 milijuna kuna kako bi se moglo krenuti u privatizaciju, no da unatoč tome ni prethodna, ni sadašnja Vlada nisu donijele odluku o privatizaciji.

Na upit jesu li za ponudu Europapress holdinga (EPH), u Slobodnoj kažu da se nisu opredijelili za nikoga, ali da je ponuda EPH jedina koja udovoljava svim uvjetima natječaja, jamči razvoj i ostanak svih 700 zaposlenih, pa i novo zapošljavanje.

Predsjednik Ogranka HND Saša Ljubičić ogorčen je najavljenom promjenom odredbe o koncentraciji vlasništva u Zakon u medijima koja bi mogla onemogućiti prihvaćenje ponude EPH. Smatra da se Zakon donosi samo zato da se onemogući privatizacija, te da je "nemoralno i nekorektno" mijenjati pravni okvir dok je u tijeku natječaj.

Predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce smatra da je krajnje vrijeme da se donese odluka o privatizaciji Slobodne. Upozorio je, međutim, da je ograničenje koncetracije naklade ili vlasništva na medijskom tržištu važno zbog zajamčenog pluralizma medija i da ga ne treba vezati samo uz privatizaciju jedne medijske kuće. Pritom je kazao da se od HND-a očekuje stajalište o zakonskom reguliranju koncetracije vlasništva u medijima, dok se istodobno udruga poslodavaca tiskanih medija o tome nikada nije izjasnila.

Pročitajte više