Izabran Osječko-baranjski župan, dožupani i poglavarstvo

ZA NOVOG župana Osječko-baranjske županije na današnjoj sjednici Skupštine izabran je Zdravko Bosančić (SDP), za dožupana Pavo Šarčević (HSS) i Mile Horvat (SDSS), a izabrano je i Poglavarstvo od deset članova.

Donedavni župan dr. Ladislav Bognar ostavku je podnio 27. veljače, a kriza vlasti u Osječko-baranjskoj županiji trajala je 90 dana.

Za novoga župana, od 50 nazočnih vijećnika, glasovalo je 29 vijećnika koalicijskih partnera te pridruženih stranaka (SDSS i Hrast-Libra), 17 vijećnika HDZ-a bilo je protiv, a četvero vijećnika HSP-a suzdržano.

Izbor župana, dožupana i članova Poglavarstva protekao je uz sedam stanki, uglavnom na zahtjev Branimira Glavaša u ime Kluba vijećnika HDZ-a, koji su imali niz zamjerki i primjedaba, prije svega zato što nakon što je Bosančić prijedložen za župana nije dostavljen njegov životopis. Nakon prve stanke njegov kratak životopis dostavljen je vijećnicima, ali je tada HDZ tražio program od budućeg župana uz obrazloženje da vijećnici HDZ-a žele vidjeti kakvu viziju gospodarstva, socijalnog programa i ostalog ima novi župan. Prijedlog programa nije dostavljen jer, kako je rečeno, to je nastavak programa rada koji je županijska Skupština već prihvatila, a na prvoj sjednici Poglavarstva novi će župan predložiti neke nove pojedinosti.

Klub vijećnika HDZ-a tražio je i da se o svakom članu Poglavarstva raspravi i glasuje pojedinačno, što nije prihvaćeno. Branimir Glavaš postavio je pitanje što će, primjerice, jedan od predloženih članova Poglavarstva, koji ima završenu Školu učenika u privredi tzv. ŠUP i tokarski zanat, ponuditi za razvoj županije.

Nakon izbora, novi osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić zahvalio je na izboru te je rekao da je "ova zamorna sjednica pokazala da imamo živce" izrazivši nadu da se to više neće ponoviti. Samo radom i redom, a ne neradom i neredom, zajednički možemo postići više, kazao je dodavši da će nastaviti raditi na programima "koje je Skupština donijela za 2003. godinu".

Osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić rođen je 1957. u Đakovu, doktor je veterinarske medicine, zaposlen u Veterinarskoj stanici Đakovo.

Županijsko Poglavarstvo ima deset članova, plus tri člana po dužnosti (župan i dva dožupana). Iz SDP-a je četiri člana, a iz ostalih koalicijskih stranaka (HSS-a, HSLS-a i LS-a) po dvoje. Na današnjoj sjednici Skupštine prihvaćeno je da dva člana Poglavarstva, Ružica Milošević (SDP) i Pavo Šarčević(HSS), budu profesionalci.

(Hina) vs mć

Pročitajte više