Izabran prvi tužitelj međunarodnog kaznenog suda

ZEMLJE stranke prvog svjetskog kaznenog suda izabrale su u ponedjeljak u stožeru Ujedinjenih naroda u New Yorku jednoglasno istaknutog argentinskog pravnika za tužitelja suda.

Prema očekivanju Skupština stranaka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) izabrala je Luisa Morena Ocampa za prvog tužitelja. Zemlje su se već prošloga mjeseca na sastanku u sjedištu Suda u Den Haagu suglasile da izaberu Morena Ocampa.

ICC je formalno inauguriran 11. ožujka kada je potvrđeno 18 sudaca. Sud će suditi za najteža kršenja međunarodnog prava, individualnu odgovornost za ratne zločine, uključujući genocid, masovna ubojstva, porobljavanje, silovanje, mučenje i, nakon što bude definiran, zločin agresije.

Rimski statut, sporazum kojim je uspostavljen ICC, stupio je na snagu 1. srpnja 2002., a Sud će suditi samo za zločine koji se dogode nakon toga datuma. Statut je do sada ratificiralo 89 zemalja, a potpisalo 139.

Moreno će pruzeti svoju dužnost čelnika Ureda tužitelja, koji djeluje kao zaseban organ ICC-a, 16. lipnja. Ured će se baviti istragama i progonom zločina u okvirima nadležnosti Suda. Tužitelj može pokrenuti istragu nakon prijave države stranke ili Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji za koju se može razumno vjerovati da su u njoj počinjeni ili bivaju počinjeni takvi zločini.

Moreno Ocampo je veći dio posljednjih deset godina proveo kao glavni partner u pravnoj tvrtki Moreno Ocampo i Wortman Jofre iz Buenos Airesa. Specijalizirao je kazneno pravo i ljudska prava i programe kontrole korupcije za velike organizacije. Vodio je parnice u slučajevima u kojima se radilo o zaštiti novinara i žrtava holokausta.

Tijekom politički nemirnih godina u Argentini 1980.-tih Moreno Ocampo je bio pomoćnik tužitelja u suđenjima vojnoj hunti. On je također vodio tužiteljski tim koji je analizirao više od 10.000 slučajeva kršenja ljudskih prava iz kojih je konačno proizašlo 700 slučajeva.



(Hina) sl am

Pročitajte više