Izaslanik UN-a kaže da pomoć Sj. Koreji presušuje

HUMANITARNA pomoć o kojoj ovisi šest do osam milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji presušuje, rekao je u srijedu izaslanik UN-a.

´Hitno je potrebno da se pomoć nastavi´, rekao je u New Yorku novinarima savjetnik glavnog tajnika UN-a Maurice Strong koji se upravo vratio iz Sjeverne Koreje.

Strong je u Pyongyangu razgovarao o humanitarnoj pomoći kao i o pitanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, koji su, kako je Strong rekao, usko povezani.

On je kazao kako Sjeverna Koreja za prva tri mjeseca ove godine žurno treba 97.000 tona pomoći u hrani, a da je UN-ov poziv da se osigura 215 mijuna dolara za pomoć do kraja godine naišla na mršav odaziv.

Govoreći o najavljenim namjerama Sjeverne Koreje da nastavi svoj nukearni program, Strong je kazao da su ga vlasti u Pyongyangu upozorile da će kaznene mjere Vijeća sigurnosti smatrati ´objavom ili činom rata´.

Neki donatori su obustavili humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji zbog trenutne nuklearne krize. Strong je rekao kako Sjeverna Koreja kaže da neće prihvatiti nikakvu pomoć, ma koliko joj trebala, koja je politički uvjetovana.

Pročitajte više