Izaslanik UN-a na razgovorima o Mianmarskoj oporbenoj čelnici

VISOKI izaslanik UNa sastao se u subotu s indonezijskim ministrom vanjskih poslova na razgovorima posvećenim mianmarskoj oporbenoj čelnici u zatočeništvu, Aung San Suu Kyi, i novim koracima u lobiranju za njezino oslobođenje, doznaje se iz indonezijskih vladinih izvora.

U međunarodnoj zajednici raste ljutnja i zabrinutost zbog zatočenja mianmarske oporbene čelnice i dobitnice Nobelove nagrade za mir, koju su tamošnje vojne vlasti zatočile 30. svibnja, a Europa i SAD zaprijetile su Mianmaru (bivšoj Burmi) oštrim sankcijama ako je ne oslobode.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Marty Natalegawa rekao je da je sastanak indonezijskog šefa diplomacije Hassana Wirajude s posebnim izaslanikom UN-a Razalijem Ismailom uslijedio nakon prošlotjednog okupljanja ministara vanjskih poslova zemalja ASEAN-a (Udruge zemalja jugoistočne Azije), na kojemu je novi predsjedatelj postala Indonezija te da je do sastanka došlo na zahtjev izaslanika UN-a.

Razali je odigrao ključnu ulogu i prilikom ranijeg zatočenja i oslobađanja čelnice mianmarske demokratske oporbe Suu Kyi, kada je u svibnju 2002. uvjerio mianmarsku vojnu huntu da je pusti iz kućnog pritvora.

Pročitajte više