Izaslanik UN-a našao se s ugandanskim pobunjeničkim vođom

BIVŠI predsjednik Mozambika i sadašnji izaslanik UN-a za pitanje odnosa ugandanske vlade i pobunjenika, Joseph Chisaano, danas se na granici između Sudana i Demokratske Republike Kongo susreo s vođom pobunjeničke grupe Gospodnja vojska otpora (GVO) Josephom Konyem, javlja Reuters.

Zajedno s Chissanom došao je i glavni pregovarač ugandanske vlade, ministar unutarnjih poslova Ruhakana Rugunda. GVO već 20 godina vodi građanski rat protiv nekoliko vlada, a početkom ove godine istekao je rok za prekidom vatre, nakon što 6 mjeseci nije došlo do bitnih pomaka u pregovorima vlade i pobunjenika.

"Nadam se da nećemo otići odavde prije nego potpišemo dokumente koji će prekinuti neprijateljstvo", rekao je Chissano nakon što je vidio kako se Kony i Rugunda rukuju.

Planirani su dvodnevni neformalni pregovori u Ri-Kwangba, na granici Sudana i DR Konga. Početkom godine je GVO prekinuo pregovore u južnom Sudanu, nakon što je sudanski predsjednik Omar al-Bashir izjavio kako GVO više neće biti dobrodošla u Sudanu ako nastavi zavlačiti pregovore.

Glavna točka prijepora u pregovorima je tjeralica Međunarodnog kaznenog suda za Konyem i trojicom njegovih najbližih suradnika zbog ratnih zločina. GVO je poznat po popunjavanju svojih snaga otimanjem djece, dok im standardni operativni postupak uključuje rezanje usana i ušiju preživjelima u napadima. Kony ima oko 60 žena, mahom maloljetnica, i želi uspostaviti državu temeljenu na 10 Božjih zapovijedi.

Sukob je iz kuća istjerao oko 1,6 milijuna ljudi, dok se broj ubijenih kreće u desecima tisuća. Pripadnici GVO uglavnom se kriju po džunglama južnog Sudana i DR Konga, odakle pokreću svoje pohode. Vijest o propalim pregovorima uzbudila je stanovništvo u krajevima najčešće pogođenim sukobima, ali dosad nije došlo do velikih sukoba.

Nadu u ponovni početak pregovora potaknula je kršćanska grupa Pax Christi, koja je sudjelovala kao posrednik u pregovorima u južnom Sudanu, kad je ovog tjedna objavila da je u tajnim dogovorima s GVO na kenijskoj obali sredila opći dogovor oko produžavanja sporazuma o prekidu vatre i još nekim elementima.

J.D.

Pročitajte više