Izbjeglice i vojnici sa Šri Lanke kazalištem protiv rata

JEDINSTVENA kazališna skupina sa Šri Lanke predstavila je u New Delhiju dramu o strahotama rata i moći pomirbe, objavio je BBC Online.

Skupinu od 50-ak članova čine žrtve dugogodišnjeg građanskog rata na Šri Lanki, izbjeglice i vojnici, invalidi i oni koji su srećom ostali fizički zdravi.

"Ovo što se događa u Iraku nedvojbeno je užasno", rekla je Sunethra Bandaranaike, predsjednica zaklade koja financira trupu.

"Naša drama, inspirirana građanskim ratom u našoj zemlji, obraća se svim nacijama kojima haraju sukobi - dramatizira ratne strahote ali i naglašava sposobnosti onih koji su ratom najteže pogođeni da si na kraju međusobno pomažu u zacjeljivanju rana", rekla je.

Bandaranaike, sestra predsjednice Šri Lanke Chandrike Kumaratunge, priznala je da su u početku postojale sumnje kako će civilne žrtve rata surađivati s vojnicima.

"Ispalo je posve nevjerojatno i čudesno. Ne samo da se slažu već si međusobno i pomažu u zacjeljivanju rana, povratku u kakvu takvu normalu", rekla je.

Trupa je osnovana u želji da se pomogne ljudima s fizičkim i psihičkim teškoćama. Nakon godinu dana počela se baviti i ljudima iz ratom pogođenih dijelova Šri Lanke.

"Sada imamo 15-ak ljudi iz izbjegličkih kampova", rekla je. "Naše predstave zapravo su priče o njihovim iskustvima, kao i o iskustvima vojnika koji su u ratu također mnogo propatili", dodala je.

Članovi trupe i njihove obitelji priznaju da im takav kreativan rad i zajedništvo mnogo više pomažu u oporavku od psiholoških posljedica ratnih strahota od tradicionalne psihoterapije, naglasila je.

Pročitajte više