Izbjegnuta tragedija u Dubrovniku: Brod skoro udario u hotel

U SUBOTU ujutro se ispred Lokruma odvijala dramatična borba za spas dva velika cruisera te 2600 putnika na njima, a panika je vladala i na terasi Ville Dubrovnik gdje su gosti gledali kako se krma ogromnog cruisera približava hotelu.

Dubrovnik je u subotu ujutro zahvatilo jako nevrijeme koje je u pola sata, koliko je trajalo, izazvalo paniku među turistima i Dubrovčanima.

Jak vjetar, koji je nepredvidljivom brzinom mijenjao smjerove, s udarima koji su na mahove iznosili i do 73 čvora (oko 135 km/h), strašna kiša i nekoliko pijavica, između Lokruma, obale i Dubrovnika učinili su uzavrelo grotlo u kojemu su brodovi izgledali poput igračaka, piše Jutarnji list.

Vjetar je bio toliko jak da je pomaknuo brod Armonia, dugačak 251 m, na kojem se nalazilo 2200 putnika, s mjesta na kojem je bio usidren, te ga počeo okretati, nakon čega je brod nošen vjetrom krenuo prema hotelu Villa Dubrovnik i u jednom se trenutku nalazio samo 15-ak metara od hotela, piše Večernji list. Pri pokušaju izvlačenja iz teške situacije Armonia se zatim zapetljala sa sidrom jedrenjaka Club Med 2 na kojem je bilo 440 gostiju.

"Bilo je gadno. Brod Armonia krmom je pokupio bove ispred Ville Dubrovnik koje su postavljene na 30-ak metara od obale, a u jednom je trenutku udaljenost između dva broda bila samo 20-ak metara. Minimalna udaljenost bi između dva tako velika broda morala biti oko 150 metara", rekao je za Jutarnji list lučki kapetan Marijan Budisalić, koji se nalazio na jedrenjaku Club Med 2.

Nakon što je Armonia izbjegla havariju nasukavanja, piše Jutarnji list, zapetljanih sidara Armonia i Club Med 2 izvukli su se na otvoreno more gdje su se manevrirajući raspetljali, a zatim vratili na sidrište.

"Svi možemo biti presretni jer je izbjegnuta katastrofa, drugi Titanic. Vjerujte mi da je krmom brod bio na 10-ak metara od obale, a kad su vidjeli kojom se brzinom približava, među gostima je nastala užasna panika" – komentirala je događaj direktorica Ville Dubrovnik Nada Marić koja smatra da nije normalno da se tako ogromnim brodovima dopušta sidrenje na 30-40 metara od hotela, prenosi Jutarnji list.

"Bio sam s obitelji na doručku, a ono što se počelo događati ispred naših očiju bilo je kao na filmu. Činilo se da brod leti prema nama, a bio je na tako maloj udaljenosti da je samljeo konopce s bovama ispred hotela. Sekunde su nas dijelile od tragedije" – rekao je Goran Ivanišević za Jutarnji.

Zamjenik gradonačelnice i predsjednik Upravnog vijeća Rezervata Lokrum Srećko Kljunak izjavio je za Jutarnji kako je zbog počupanih dovoda struje, telefona i vode, za Lokrum sezona vjerojatno završena, procijenivši da će zbog toga Lokrum trpiti štetu od 30.000 eura dnevno. Kako se radi o najboljem dijelu sezone, prema Kljunkovim riječima, lokrumski će ugostitelji i Rezervat Lokrum od obiju brodarskih tvrtki tražiti odštetu. Obje brodarske tvrtke su na traženje Lučke kapetanije dale jamstvo od po 100.000 eura za nadoknadu štete, jer bez toga nisu mogle napustiti sidrište.

Kljunak je dodao kako mu nije jasno zašto je Kapetanija brodovima dala dozvolu da se usidre budući da se u uvjetima kad vremenska prognoza najavljuje neverin brodovi sidre u gruškoj luci.

Izvor fotografija: Jutarnji list

A.H.

Pročitajte više