Izbori na dva biračka mjesta u Vojniću bit će ponovljeni

IZVANREDNI izbori koji su se danas održali na sedam biračkih mjesta za Općinsko vijeće Vojnića, bit će 30. ožujka ponovljeni na dva biračka mjesta u središtu Vojnića (3. biračko mjesto) i u Gačeša Selu (1. biračko mjesto), doznaje se večeras u Općinskome Izbornom povjerenstvu.

Razlog tome su nepravilnosti koje je ustanovilo Općinsko izborno povjerenstvo, a na koje je prigovor uložio i GONG.

Predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Marija Pšeničnik izvijestila je da su ta dva biračka odbora raspuštena te da će se formirati novi.

Također ističe da iako su rezultati glasovanja u pet od sedam mjesta proglašeni regularnima, neće se sada službeno objaviti nego će se pohraniti i objaviti zajedno s rezultatima nakon ponovljenog glasovanja na prvom i trećem izbornom mjestu, 30. ožujka.

Objašnjavajući koje su ustanovljene nepravilnosti, u Općinskom izbornom povjerenstvu navode da su u glasačkim kutijama na 3. biračkom mjestu u Vojniću nađena dva prazna listića, a prebrojavanjem je ustanovljeno da su oni višak u odnosu na broj onih birača koji su glasovali.

To je inače najveće biračko mjesto s 1549 upisanih birača od ukupno 6592 u cijeloj općini Vojnić.

Nepravilnost u Gačeša Selu je u tome što je jedan glasač glasovao za dvije osobe, odnosno za sebe i za svoju odsutnu kći. Kada su se tomu usprotivili promatrači GONG-a, kći je došla i potvrdila da je suglasna s glasovanjem oca, ali Općinsko izborno povjerenstvo odlučilo je da se glasovanje na tom biračkom mjestu, sa 576 upisanih birača, također ponovi.

Na izborima za 13 vijećničkih mjesta u Općinskom vijeću Vojnića natjecalo se 104 kandidata s osam kandidacijskih lista, od kojih je šest samostalnih, a dvije su koalicijske.

S koalicijskim listama na izbore su izašli Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska socijalno liberalna stranka (lista HDZ-HSLS), te Srpska narodna stranka i Socijalistička radnička partija (lista SNS-SRP).

Sa samostalnim listama išle su Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka prava (HSP), Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Vojnićko Općinsko vijeće Vlada je raspustila 14. siječnja zato što se nije sastalo više od 90 dana, nije donesen proračun ni odluka o privremenom financiranju.

(Hina) vhor sp

Pročitajte više