Izbori po mjeri don Ivice Raguža: Na listama ima manje žena nego lani, Pametno iznimka

Foto: Hina

HRVATSKI političari u prosjeku gledajući za ove izbore nisu ispunili zakonsku normu o ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na listama. Na prošlim izborima na listama je bilo 41,41 posto žena, a taj postotak je sad pao na 39,74 posto.

Statistika pokazuje da je načelo ravnopravnosti spolova od najmanje 40 posto zastupljenosti muškaraca ili žena poštovana na 123 liste, dok na 54 liste nemaju taj postotak.

Značajno porastao broj žena na listi HDZ-a, ali to je i dalje premalo

No, postoje značajne promjene među vodećim strankama. Najvidljivije je to u slučaju HDZ-a koji je na prošlim izborima bio vodeća stranka takozvane Domoljubne koalicije.

U 11 izbornih jedinica, u koliko ih je Domoljubna koalicija izašla, među kandidatima nalazile su se tek 32 žene. U dvije izborne jedinice, u četvrtoj i jedanaestoj, nalazila se tek po jedna žena. Većina žena u Domoljubnoj koaliciji na prošlim izborima nalazila se na donjoj polovici liste, daleko od šanse da uđe u Sabor. Najistaknutija je bila Josipa Rimac koja se u 9. izbornoj jedinici nalazila na drugom mjestu. Zanimljivo, Josipe Rimac ovog puta uopće nema na listama.

Nema Josipe Rimac, ali ima zato drugih žena. Naime, HDZ je ovog puta na svoje liste stavio značajno više žena, njih 40. Iako u gornjoj polovici lista i dalje dominiraju muškarci, i tu se vidi značajan pomak. Tako je u II. izbornoj jedinici nositeljica Ivana Maletić, dok su u IX. izbornoj jedinic prva dva mjesta zauzele Branka Juričev Martinčev i Grozdana Perić.


No usprkos vidljivom povećanju broja žena na listama, valja napomenuti da su u HDZ-u one još daleko manje zastupljene nego muškarci. I dalje je HDZ stranka u kojoj uvelike dominiraju muškarci i u kojima žene teško dolaze do izražaja. Ukupna zastupljenost žena na listama HDZ-a i dalje je daleko ispod zakonskom minimuma od 40 posto.

Pao broj žena u SDP-ovoj koaliciji


SDP je na prošle izbore izašao u sklopu koalicije Hrvatska raste i to samo u prvih deset izbornih jedinica, a na njihovim se listama našlo 57 žena koje su, treba spomenuti, također uglavnom zauzimale donji dio liste.

Ovog puta, također u deset izbornih jedinica, na listama koalicije koju predvodi SDP nalazi se 55 žena. One su i dalje najzastupljenije u donjem dijelu liste, bez realne šanse da uđu u Sabor. Devet lista predvode muškarci, a tek je VII. na čelu žena - Milanka Opačić. Sa 55 žena na listama, Narodna koalicija ima nešto manje od 40 posto zastupljenosti žena na listama čime nije udovoljila zakonskoj normi.

Pametno ima najviše žena, Most nešto manje

Most nezavisnih lista na svojim listama u svih 11 izbornih jedinica ima čak 66 žena. Zanimljivo, po šest u svakoj izbornoj jedinici. Dvije se u i vodeće na svojim listama: Jasna Matulić u VI. i Ines Strenja Linić u VIII. Na prošlim izborima Most je imao 67 žena na svojim listama. Sa šest žena i osam muškaraca u svakoj izbornoj jedinici Most je ispunio zakonsku normu koja kaže da svakog spola mora biti barem 40 posto na listama.


Najviše žena ima na listama stranke Pametno, čak 71. Osim toga, Pametno ima i tri nositeljice lista: Marijanu Puljak u X., Ninu Antičić u VII. i Nataliju Rajčić u IX. Sa šest žena i osam muškaraca na svakoj listi, Most je ispunio zahtjeve propisane Zakonom o izborima zastupnika i zakonom o ravnopravnosti spolova koji podrazumijevaju najmanje 40 posto pripadnika svakog spola.

Brojem žena na listama pohvalila se i predsjednica stranke Pametno.

"U stranci Pametno ravnopravnost žena nije tek jedna u nizu floskula, kojima se služe različiti političari kad im je to zgodno, ili im donosi jeftine bodove na praznike, poput Dana žena. U našoj stranci su na čelu predsjednica i dvije potpredsjednice. Uistinu se nismo vodili time da će ovo opet biti tema u kampanji i nadali smo se da je i Hrvatska sazrela za promjene, ali nas ljuti ovakvo stanje. Premda mi u stranci ljude ne dijelimo po spolu, niti ih želimo tako promatrati, nevjerojatno je kako se neravnopravnost i dalje nameće kao tema i tjera nas na ovakve reakcije", rekla je Puljak.

Pročitajte više