Izbori za parlament SCG tek kad se stvore zakonski uvjeti

IZBORI za parlament državne zajednice Srbija i Crna Gora neće biti održani početkom iduće godine, kako je to neslužbeno najavljivano, već tek kad se za to stvore zakonski uvjeti, a države članice, Srbija i Crna Gora nastavit će idućih dana razgovore o tom pitanju, izjavio je nakon sjednice Savjeta za europske integracije održane u četvrtak navečer u Beogradu predsjednik SCG Svetozar Marović.

Prema riječima predsjednika Marovića, sudionici sastanka su se usuglasili da u 2005. godini "ne učine ništa što bi dovelo u pitanje legitimitet institucija državne zajednice" da bi, kako je rekao, bio nastavljen proces europeizacije SCG.

Zakon o izboru zastupnika za parlament državne zajednice usvojen je prije nekoliko dana u parlamentu Srbije, dok se crnogorski parlament još nije izjasnio o tom pitanju.

Prema Ustavnoj povelji, neposredni izbori za parlament državne zajednice trebali bi u obje države članice biti održani 2005. godine, ali crnogorska vladajuća koalicija inzistira na tome da neposredni izbori uslijede tek nakon referenduma u Crnoj Gori. Prema Ustavnoj povelji, najvišem pravnom aktu državne zajednice SCG, taj referendum moguće je održati tek u veljači 2006. godine.

Sjednici su, osim predsjednika Marovića, prisustvovali predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, premijeri Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus i ministar za ekonomske odnose SCG s inozemstvom Predrag Ivanović.

Pročitajte više