Izdan Europski uhidbeni nalog za Puigdemontom

Foto: Hina

ŠPANJOLSKI sud izdao je Europski uhidbeni nalog za Carlesa Puigdemonta, koji se nalazi u Belgiji. Osim za lidera Katalonije, nalog je izdan i za četvero njegovih kolega.

Oni se danas nisu pojavili na sudu u Madridu, dok je za devetero bivših članova njegove katalonske vlade određen pritvor.

Puigdemont je rekao kako je spreman sudjelovati na prijevremenim izborima u Kataloniji koje je vlada u Madridu raspisala za prosinac.

"Spreman sam biti kandidat... Kampanju se može voditi bilo gdje", rekao je za belgijsku državnu televiziju RTBF, govoreći o izborima koje je za 21. prosinca sazvao premijer Mariano Rajoy.

No, tek treba vidjeti kakva će do tada biti sudbina katalonskog lidera.

On je spreman surađivati s pravosuđem, ali belgijskim.

"Neću bježati pred pravosuđem. Izići ću pred pravosudne vlasti, ali prave pravosudne vlasti", rekao je, dodajući da su španjolske vlasti ispolitizirane.

"Rekao sam svojem odvjetniku da kaže belgijskim pravosudnim vlastima da sam u potpunosti spreman surađivati."

Belgija potvrdila da su nalog primili

Belgijsko pravosuđe objavilo je da je zaprimilo europski uhidbeni nalog.

"Proučit ćemo, potom će biti predan istražnom sucu", rekao je glasnogovornik saveznog tužiteljstva Eric Van der Sijpt.

Puigdemontu i njegovim suradnicima na teret se stavlja pobuna, neposluh i korištenje javnog novca za provedbu nezakonitog referenduma.


Sudac je odbio raniji zahtjev bivšeg katalonskog čelnika da svjedoči putem videoveze iz Belgije.

Europski uhidbeni nalog poslan je belgijskom saveznom tužiteljstvu jer se odbjegli "vjerojatno tamo nalaze", pojasnio je sud.

Ali sudac je istovremeno objavio i nacionalnu i međunarodnu tjeralicu koje su poslane španjolskoj civilnoj gardi i Interpolu.

Europska komisija ranije je u petak objavila da ne želi komentirati izdavanje uhidbenog naloga za smijenjenim katalonskim čelnikom, ističući da je to pravosudno pitanje u koje se ona ne može miješati.

 

Pročitajte više