Izdano upozorenje za cijelu Hrvatsku. Stižu jako zahlađenje, tuča, olujni vjetar...

Foto: DHMZ

VEČERAS stiže velika promjena vremena zbog koje je DHMZ izdao posebno upozorenje.

Poslijepodne sa zapada stiže naoblačenje, s kišom najprije na sjevernom Jadranu, a do kraja dana i drugdje. U noći je vjerojatna lokalno i obilnija kiša te izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Puhat će umjeren i ponegdje jak jugozapadni i južni vjetar, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20 °C.

U ponedjeljak je za cijelu Hrvatsku na snazi upozorenje Meteoalarma. Lokalno može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito duž obale. U višem gorju uz pad temperature zraka susnježica ili snijeg. Umjeren sjeverozapadni vjetar, na istoku i na Jadranu s jakim udarima, popodne će okrenuti na vrlo jak sjeverni, a duž obale na jaku i olujnu buru. 

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 4 do 9 °C, a na Jadranu od 8 do 12 °C. Najviša dnevna većinom između 11 i 16 °C. Navečer na kopnu uz daljnje razvedravanje osjetno hladnije.

Posebno upozorenje DHMZ-a

Zbog jače promjene koja nas očekuje večeras, DHMZ je izdao posebno upozorenje u kojem najavljuje i mogućnost tuče. Iz DHMZ-a navode kako je u pitanju izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada te da će se pritom preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadajući frontalni poremećaji.

Animacija prognoze ECMWF prognostičkog modela za polja geopotencijalne visine (gpdam) i temperature (°C) na izobarnoj plohi AT 500 hPa (na visini oko 5.5 km)

"Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Uz zahlađenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će od sredine dana oborina već biti manje - vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača", najavljuju meteorolozi iz DHMZ-a.

Prognoza ECMWF modela za visinu snježnog pokrivača (cm) za ponedjeljak 27. 3. 2023. u 3 UTC

Upozorili su i na jako jugo koje se danas očekuje na Jadranu. Ponedjeljak će također biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru.

Prognoza udara vjetra (m/s) iz ALADIN modela za nedjelju 26. 3. 2023. u 20 UTC (lijevo); Prognoza udara vjetra (m/s) iz ECMWF modela za ponedjeljak 27. 3. 2023. u 18 UTC (desno)

Pročitajte više

 

Pročitajte više