Izetbegovićev sin vjerojatno novi potpredsjednik SDA

SIN Alije Izetbegovića Bakir postat će novi potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) koju je njegov otac utemeljio 1990. godine i vodio sve do smrti u listopadu, tvrde u petak svi sarajevski mediji.

Bakir Izetbegović za potpredsjednika SDA formalno bi trebao biti izabran na stranačkoj konvenciji čiji je održavanje najavljeno za 27. prosinca.

Iako je na popisu kandidata za potpredsjedničku dužnost pet imena, nitko ne dvoji kako je Izetbegović jedini sigurni izbor. Druga dvojica utjecajnih SDA-ovaca, koji su mogli ugroziti njegovu kandidaturu - Hasan Muratović i Amor Mašović - najavili su odustajanje od kandidature.

Bakir Izetbegović trebao bi biti četvrtim potpredsjednikom SDA i zapravo popuniti mjesto upražnjeno ostavkom nekada iznimno moćnog, a sada potpuno marginaliziranog Edhema Bičakčića.

Prema tvrdnjama sarajevskog "Oslobođenja", iako tek jedan od četiri potpredsjednika Izetbegović će zapravo imati najutjecajniju poziciju među njima. Njemu je, navodno, namijenjena usloga glavnog stranačkog operativca koji bi trebao bti izravna veza vrha SDA s ograncima na terenu.

"Oslobođenje" zaključuje kako je takva pozicija najbolja odskočna daska za napredovanje do samog vrha SDA.

Redoviti kongres stranke na kojemu bi se biralo novo rukovodstvo trebao bi se održati 2005 godine.

Neposredno nakon smrti Alije Izetbegovića pojavile su se spekulacije kako je njegov sin među najzainteresiranijima za preuzimanje mjesta novog bošnjačkog lidera. Sam Bakir je u rjetkim izjavama to dosad odlučno demantirao tvrdeći da se želi posvetiti obitelji.

Pročitajte više