Izgleda da Rusija pomaže talibanima u Afganistanu i da ta suradnja traje već godinama

Foto: FAH

OSAMDESETIH godina prošlog stoljeća, poznato je, Amerikanci su podržavali afganistanske "borce za slobodu" protiv sovjetske okupacije.

U međusobnim borbama i previranjima nakon povlačenja sovjetskih snaga dio tih mudžahedina pretvorio se u zloglasne talibane koji su preuzeli kontrolu nad Afganistanom i uspostavili islamističku teokraciju koja je trajala do američke invazije 2001.

A sada, kako se čini, Rusija vraća Americi milo za drago, izvještava Business Insider.

Rusija surađuje s talibanima "zbog borbe protiv ISIS-a"

Moskva je, naime, sama obznanila da je u kontaktu s talibanima, koji nakon 15 godina gotovo kontinuiranog rata i dalje drže znatan dio Afganistana.Rusi kao razlog navode razmjenu informacija i suradnju u borbi protiv afganistanske podružnice Islamske države, s kojom su čak i talibani u sukobu.

Iako rusko-talibanska suradnja navodno ne uključuje oružje ni novac, barem zasad, razumljivo je da su američki vojni zapovjednici u Afganistanu uznemireni ovakvim razvojem događaja. General John Nicholson, vrhovni američki zapovjednik u Afganistanu, upozorio je da Rusija na ovaj način daje "otvoreni" legitimitet talibanskoj borbi protiv legitimne afganistanske vlasti.

Američki general: "Rusi žele potkopati afganistansku vladu i NATO"

"Ruski narativ ide ovako nekako: da su talibani ti koji se bore protiv Islamske države, ne  afganistanska vlada. Dakle, ovaj javni legitimitet koji Rusija pruža talibanima nije zasnovan na činjenicama, nego se koristi kao način da se u biti potkopa afganistanska vlada i napori NATO-a i da se podupre militante", izjavio je Nicholson na briefingu Pentagona prošlog mjeseca.

Tome u prilog govore i sami talibani, koji odbacuju borbu protiv ISIS-a kao razlog suradnje. Talibani su, naime, u klimavom primirju s ISIS-om od kolovoza 2016. upravo kako bi se mogli fokusirati na borbu s afganistanskom vojskom.

Talibani: Rusija nas podupire od 2008."

Štoviše, talibanski dužnosnik otkrio je za Reuters da ruska potpora traje već godinama: "Kad nas je Rusija počela podupirati početkom 2008. ISIS nije postojao nigdje u svijetu. Njihov jedini razlog bio je da nas ojača u borbi protiv SAD-a i saveznika."

Situacija u Afganistanu drastično se pogoršala otkad je bivši američki predsjednik Barrack Obama proglasio kraj "borbene misiji" u toj zemlji 2014. Vladine snage sada kontroliraju samo oko dvije trećine teritorija, a civili se žale zbog plemenskih sukoba, raširene korupcije i talibanske "vlade u sjeni".

Još nije poznato kako će se novi predsjednik Donald Trump postaviti prema ovom neuspjehu američke vanjske politike. Pentagon je nedavno najavio slanje još 300 marinaca u južnu afganistansku provinciju Helmand. Znakovito je da marinci tamo nisu bili prisutni od 2014.

 

Pročitajte više