IZIŠLA MARKEŠIĆEVA KNJIGA "KAKO SMO SAČUVALI BIH"

Knjiga sociologa Ivana Markešića "Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu" izišla je u povodu X. obljetnice Hrvatskoga narodnog vijeća BiH (HNVBiH) u izdanju zagrebačke i sarajevske nakladničke kuće Synopsis. L

Na 470 stranica knjiga u pet poglavlja opisuje opće političke i vojne prilike u BiH od 1989. do 1996., prikazuje Prvi opći sabor Hrvata BiH (6. veljače 1994.), rad Hrvatskoga narodnog vijeća u deset godina i dokumente HNVBiH.

"To je istinska spomenica, knjiga vizije života i platforme djelovanja hrvatskih intelektualaca kroz nadstranačku i nevladinu organizaciju u najtežim povijesnim zbivanjima posljednjih godina na tlu Bosne i Hercegovine", piše u predgovoru predsjednik HNVBiH fra Luka Mirko Markešić. Riječ istine bila je jedino sredstvo djelovanja intelektualaca u suprotstavljanju zločinačkoj politici podjele BiH, navodi fra Luka.

Napominje kako su smatrali da je BiH vitalan interes hrvatskog naroda, kao i svakog od njezinih naroda, i na temelju takvih stajališta Sabora postignut je Washingtonski sporazum, zaustavljen rat između HVO-a i Armije BiH te omogućen Daytonski sporazum i početak izgradnje mira u BiH, ocjenjuje fra Luka.

Recenzent Marko Babić drži kako se iz niza dobro osmišljenih programa HNVBiH, primjerice programa povratka izbjeglica, malo toga ostvarilo.

Ivan Markešić (Proslap, BiH,1954.) znanstveni je suradnik u Leksikografskom zavodu "Miroslava Krleže" (LZMK) u Zagrebu u redakciji Osmojezičnog rječnika. Profesor je sociologije religije i pročelnik studija sociologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više