Izjava HAZU-a o podršci ulasku Hrvatske u EU

HRVATSKA akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), kao najviša znanstvena i umjetnička ustanova u Hrvatskoj, iskazuje svoju podršku uključivanju Republike Hrvatske u Europsku uniju.

U Izjavi, koja je danas dostavljena Hini, ističe da se tom potporom pridružuje naporima hrvatske Vlade i Sabora za izravnim i neodgodivim sudjelovanjem u europskim povezivanjima.

Podsjećajući kako su Hrvatska i hrvatski narod od svojeg postanka neodvojivi dio europske kulturne civilizacije, utkani u europsko tkivo te da su hrvatski djelatnici godinama uspješno pridonosili europskom gospodarskom napretku živeći skladno u zemljama zapadne Europe, HAZU napominje kako "sada, kada je konačno pao Berlinski zid europske odvojenosti, ne možemo i ne smijemo dopustiti podizanje novog, isto tako umjetnog zida".

"Svjesni smo da Europska unija nije obećana zemlja, već stvarnost i nužnost sa svim svojim dobrim i lošim stranama u kojima moramo sudjelovati", ističe se u izjavi i dodaje da "Hrvatska ne može ostati u predvorju svijeta danas, kada se oblikuju novi prostori gospodarske i političke suradnje".

Napominjući da osjeća dužnost upozoriti na važnost trenutka, na isti način kako je brojnim pozivima širom svijeta upozoravala na nužnost obrane Hrvatske, HAZU zaključno u izjavi ističe kako je "Europa oduvijek bila naše materijalno i duhovno stanište, naše polazište, naša prošlost, a vjerujemo da je i budućnost".

"Za uključivanje u tu budućnost moramo uskladiti sve svoje političke, gospodarske, kulturne i znanstvene napore", ističe se u izjavi.

Pročitajte više