Tomčić: Rat u Iraku ne bi trebao usporiti približavanje EU-u

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je u srijedu, uoči puta u Bruxelles, da rat u Iraku ne bi trebao usporiti približavanje Hrvatske EU-u.

"Mislim da tu neće biti pomaka. Vjerujem da će ministri vanjskih poslova u travnju dati signal Europskoj komisiji da razmotri hrvatsku kandidaturu za punopravno članstvo", rekao je Tomčić novinarima u zračnoj luci Pleso.

Predsjednik Sabora u Bruxellesu bi se trebao sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, predsjednikom Zastupničkog doma Kraljevine Belgije Hermanom de Croom, voditeljicom izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack i s predsjednikom Kluba Europske narodne stranke i europskih demokrata Hansom-Gertom Peotteringom.

Tomčić je istaknuo da 2003. godinu treba iskoristiti za pridobivanje podrške hrvatskoj kandidaturi.

"Sve ohrabrujuće signale koje dobivamo treba iskoristiti kako bi Hrvatska ušla u vlak za priključenje EU-u 2007. godine", naglasio je.

Tomčić nije želio komentirati izjavu veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Lawrenca Rossina koji je u intervju za najnoviji broj tjednika "Globus" izrazio uvjerenje da će Hrvatska trpjeti posljedice jer se nije svrstala u protuiračku koaliciju predvođenu SAD-om.

"Ne znam kakve će biti (posljedice), ali vjerujem da će ih biti. To je neizbježno. Ovdje govorimo o pitanju rata i mira, a vaša Vlada odlučila je, nažalost, izbjeći svoju odgovornost i igrati povučenu ulogu", rekao je Rossin "Globusu".

"Ne bih to komentirao", odgovorio je kratko predsjednik Sabora Tomčić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara