Izjava katoličkih društava o spolnom odgoju u školama

KATOLIČKA stručna društva podržala su stajalište Hrvatske biskupske konferencije o spolnom odgoju i umjesto programa "Memoaidsa" predlažu nastavak uvođenja "Teen Star" programa u hrvatski obrazovni sustav.

Na konferenciji za novinare u Europskom domu predstavnici katoličkih društava danas su predstavili izjavu "Spolni odgoj u hrvatskim školama - osvrt stručnih katoličkih društava".

U izjavi se napominje da pri uvođenju "Memoaidsa" učenici nisu imali mogućnost izbora te su izrazili zabrinutost da nije tražena suglasnost roditelja, čime se zaobilazi primarna uloga roditelja u odgoju djece.

Dokument koji regulira uvođenje "Memoaidsa" predviđa uključivanje vjerskih zajednica u taj mehanizam, što u Hrvatskoj nije provedeno, kaže se.

Program "Memoaidsa" nije program cjelovitog spolnog odgoja te nije učinkovit u slučajevima stalnog porasta nekih infekcija, poput infekcije humanim papiloma virusom koji je glavni uzročnik karcinoma vrata maternice, stoji u izjavi.

"Na posljetku, kao vjernici zgroženi smo napisima i izjavama u nekim medijima koji vrijeđaju biskupe, kršćansku vjeru i svetinje te Katoličku crkvu u Hrvatskoj", kaže se u izjavi u kojoj se izražava prosvjed protiv "selektivnog pristupa u tim medijima koji ne daju uvid u cjelovit smisao poruke hrvatskih biskupa."

Program "Teen Star" nudi cjelovit edukativno-odgojni pristup te poštuje osobu u njezinoj slobodi i dostojanstvu promatrajući je u svim njezinim tjelesnim, emocionalnim, intelektualnim, društvenim i duhovnim sastavnicama, a namijenjen je svim mladim ljudima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, zaključuje se u izjavi koju su potpisali Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara.

Govornici su izrazili uvjerenost da je najbolji i jedni stopostotni oblik prevencije suzdržavanje od spolnih odnosa prije braka i potpuna bračna vjernost partnera.

Pročitajte više