Izjava nadbiskupa Barišića u povodu imenovanja Bozanića kardinalom

DIVNO je danas bilo biti na Trgu sv. Petra u Rimu, na toj pozornici svijeta među drugima i različitima, ali opet brat svima njima kao Hrvat i katolik, izjavio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u povodu promaknuća Josipa Bozanića u kardinalsku čast, koje je okupilo sve hrvatske biskupe, iz Hrvatske i BiH.

"Nijedno promaknuće drugih kardinala nije se dogodilo u ozračju tako velike radosti kao promaknuće hrvatskog kardinala", izjavio je nadbiskup, dometnivši kako je bilo lijepo doživjeti radosne čestitke od tolikih biskupa, jer se takav događaj shvaća kao poštivanje i priznanje cijelom episkopatu i Crkvi u dotičnoj zemlji.

Po nadbiskupovim riječima to radosno slavlje nije se ograničilo na hrvatsko zajedništvo, nego nas je okupilo na Trgu sv. Petra u većem i širem zajedništvu sa Svetim Ocem, biskupima i vjernicima iz cijeloga svijeta.

"Promaknuće u kardinalsku čast zagrebačkog nadbiskupa nije samo priznanje njemu već i njegovu rodnom Vrbniku, otoku Krku, Zagrebačkoj nadbiskupiji, domovinskoj Crkvi i svim Hrvatima diljem svijeta", izjavio je.

Današnji konzistorij, ocijenio je, na svoj način specifičnim jer se dogodio u godini srebrnog jubileja na Petrovoj stolici Ivana Pavla II., koji je opet počastio Crkvu u Hrvata.

"Nikakvo čudo za Ivana Pavla II. kojemu je Hrvatska uvijek bila u srcu", napomenuo je, dodavši kako se to i danas "moglo osjetiti u tijeku slavlja". Po nadbiskupovim riječima Hrvatska i hrvatsko bilo je i te kako naglašeno - rečeno je da je to zagrebački nadbiskup iz Hrvatske, da je to kardinal iz Hrvatske i da mu je kao kardinalu povjerena hrvatska crkva sv. Jeronima, a i jedna od molitava bila je na hrvatskom.

"Hrvatske zastave bile su visoko podignute među vjerničkim pukom uz radosno klicanje i pljesak iz svega srca svojemu kardinalu", istaknuo je Barišić, dodavši kako sada Katolička crkva u Hrvata ima dva kardinala. "Nije važan samo broj već je daleko važnije da su to dvojica među najmlađim kardinalima, što označuje mladost i budućnost Crkve u Hrvata", dodao je.

"Radost doživljenu na Trgu sv. Petra i u Papinskom zavodu sv. Jeronima u Rimu prenijet ćemo i na našu domovinsku Crkvu. Taj događaj ujedno najočitije i najizravnije promovira Hrvatsku u svjetskoj obitelji naroda, u kojoj, u svojoj katoličkoj širini, postaje još prisutnija", izjavio je.

U ime Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Marin zaželio je puno zdravlja i mudrosti našem mladom kardinalu za sve njegove današnje i buduće uloge, i u domovinskoj i u univerzalnoj Katoličkoj crkvi.

"Zagrebačka biskupska stolica postaje tradicionalno kardinalsko sjedište koje su učinili velikim u proteklih 60 godina kardinali Stepinac, Šeper i Kuharić, pa je najljepša želja Josipu da pođe tragom njihova svjedočanstva te da u sebi spoji njihove karizmatske osobnosti i zauzetu odgovornost u služenju Katoličkoj crkvi i svome hrvatskom narodu", izjavio je nadbiskup splitsko-makarski.

Pročitajte više