Izjava oslobođene taokinje: U školi je 1000 osoba

"MASKIRANI teroristi upali su u školu u srijedu oko 9 sati ujutro, pucajući u zrak. Djeca, roditelji i učitelji panično su počeli trčati prema školskoj zgradi. Teroristi su ubili nekoliko osoba koje su ostale na školskom dvorištu, a kasnije su dokrajčili i ranjene.", izjavila je nakon oslobođenja 27-godišnja Zalipa Dzandarova za list Kommersant, prenosi Reuters.

Dzandarova tvrdi kako su se dvije žene raznijele u hodniku netom po zauzimanju škole, ubivši nekoliko muških taoca. Sve taoce teroristi su kasnije premjestili u školsku dvoranu koju su minirali, odvojivši muškarce od žena i djece. Kako bi se zaštitili od eventualnog upada snaga sigurnosti u školu na prozore su teroristi postavili djecu kao žive štitove.

Da se u školi nalazi puno više od 350 taoca tvrdi nekoliko oslobođenih taokinja koje su dale izjave za ruske listove Izvestiyu i Gazetu gdje tvrde, kao što je Dzandarova izjavila za Kommersant, da se u školi nalazi oko 1000 taoca. "Ondje nije samo 350, već oko 1.500 osoba. Ljudi gotovo leže jedan na drugome.", izjavila je Dzandarova.

"Teroristi ne skidaju maske. Nitko ne može vidjeti njihova lica. Nisu ni umorni. Odmaraju se kako je tko na redu. Sebe nazivaju Čečenima i traže da Rusija povuče vojsku iz Čečenije" , dodala je Dzandarova.

Neki oslobođeni taoci tvrde da je u školi oko 40 otmičara, među kojima su i "crne udovice", koji odbijaju taocima dati hranu i vodu.

Pročitajte više