Talačka kriza: Eksplozije u blizini škole, oslobođena 32 taoca

>> Prema raspoloživim informacijama, broj žrtava popeo se na 13

>> Fotografije 2. dana talačke krize

>> Iz ruskog tiska

>> Put terorista do grada Beslana

Teroristi su tokom dana prvo oslobodili šestero taoca, a nedugo nakon toga njih 26. Na video snimci emitiranoj na ruskim TV stanicama vidi se grupa žena koja iznosi malu djecu iz škole. Svi oslobođeni taoci na brzinu su ukrcani u vozila sigurnosnih snaga i odvezeni s mjesta događaja. 

Njihovo oslobađanje je omogućeno posredovanjem čelnika Ingušetije Ruslana Ausheva, kazao je predstavnik kriznog stožera u Beslanu.

Aushev je jedan od rijetkih kritičara politike predsjednika Vladimira Putina u Čečeniji. Pod pritiskom Kremlja dao je ostavku na mjesto predsjednika Ingušetije u prosincu 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja CNN, ruski dužnosnici na licu mjesta izjavili su kako su pregovori s otmičarima nastavljeni, ali nikakvi detalji o zahtjevima otmičara nisu poznati.

Očajni roditelji otete djece i dalje dežuraju pred školom, neprestano optužujući ruske vlasti za prikrivanje informacija o talačkoj situaciji. Prema onom što su neki članovi rodbine otetih izjavili za CNN, u školi bi moglo biti čak i do 1000 taoca.

Online izdanje ruskih novina Pravda javlja kako su svi oslobođeni taoci u dobrom stanju, iako su fizički i psihički iscrpljeni.

Leonid Roshma, pregovarač koji je vodio pregovore i s čečenskim teroristima koji su okupirali moskovsko kazalište 2002., zadovoljan je oslobađanjem dijela taoca, ali je kazao i kako je to samo "kap u moru".

Roshal je dodao kako otmičari odbijaju hranu, vodu i liječničku pomoć.

CNN dodaje da su nekoliko sati prije oslobađanja taoca otmičari iz škole otvorili vatru na jedan od automobila parkiranih u blizini škole, koji se zbog toga zapalio. Zapaljenje automobila vjerojatno je uzrok eksplozija koje su se prije čule.


1. Glavni ulaz
2. Područje gdje je počeo napad
3. U miniranoj dvorani nalaze se taoci
4. Ulaz sa strane
5. Teroristi su na prozore postavili djecu koja im služe kao živi štit
6. Kad je počeo napad, 50-ak djece sakrilo se u kotlovnici odakle su kasnije pobjegli (
BBC/Gazeta)

(Izvor naslovne fotografije: FaH)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara