izjave mihalića i stamaća u povodu smrti anđelka novakovića

Anđelko Novaković bio je duša književnih priredaba i nastupa te neumoran poticatelj brojnih aktivnosti Društva hrvatskih književnika čiji je bio dopredsjednik i voditelj promotivnih djelatnosti, rekao je danas u povodu njegove iznenadne smrti predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Slavko Mihalić. L

"Novaković je bio neobično marljiva osoba, znao je sve o Društvu i smatram da je kao takav nezamjenjiv. Perfektno je obavljao svoje poslove u našem udruženju. Bio je neumoran i neobično je volio taj posao", rekao je Mihalić, dodavši da je Anđelko govorio nadahnuto i s velikim poštovanjem o svojim kolegama, hrvatskim piscima.

Bio je blizak pjesnicima svoga podneblja, svojih rodnih Poljica, Pupačiću, Kaštelanu, Milićeviću, a neobično je bio povezan s klasikom hrvatske književnosti Rankom Marinkovićem, izjavio je predsjednik DHK.

"Ne znam hoće li se ikada pojaviti takva zvijezda oduševljena hrvatskom književnom riječju kao što je bio pokojni, dragi prijatelj Anđelko Novaković", rekao je u povodu Anđelkove smrti član Upravnog odbora DHK Ante Stamać.

Novaković je bio čovjek neobično razvijena duha, a hrvatska književnost bila je metaforički obzor njegova djelovanja koji je znao spajati sa svojim osobnim ontološkim uvjerenjem, dodao je.

"Ta njegova uvjerenja bila su naravno kršćanstvo i hrvatski književni krug, bio je veliki branič hrvatskih kulturnih vrijednosti, kreativne hrvatske riječi i književnosti kao izvora na kojemu se mogla prepoznati svaka duhovna djelatnost čovjekova", rekao je Stamać.

Kao potpredsjednik DHK, svojedobno knjižničar Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kao pisac koji je ostavio mnogo traga o suvremenim hrvatskim piscima, kao voditelj tribine "Susreti u DHK" koju je, eto, doslovce do jučer vodio, kao čovjek koji je izmislio načine raspolaganja informacijama iz književnosti, u suvremenom hrvatskom kulturnom prostoru Anđelko Novaković jednostavno je nezamjenjiva osoba, izjavio je Stamać.

Pročitajte više