Izložba "24 sata heroja - Mladen Kauzlarić" u ponedjeljak u MGZ

OPUS arhitekte Mladena Kauzlarića ali i njegov utjecaj na kulturu i život Zagreba 30ih godina 20. stoljeća, od ponedjeljka će u Muzeju Grada Zagreba predstaviti izložba "24 sata heroja Mladen Kauzlarić".

Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kazala autorica izložbe Hela Vukadin Doronjga, Kauzlarić (1896.-1971.) bio je jedan od tvoraca hrvatske moderne arhitekture.

Izložba stavlja naglasak na vile koje je taj arhitekt projektirao u razdoblju od 1931. do 1940. godine, ali kroz priču o samozatajnom arhitekti Kauzlariću, ona govori i o ukusu međuratnog Zagreba. Riječ je o vremenu kada zagrebačka elita gradi u najreprezentativnijim podsljemenskim zonama, a autorica je najavila da izložba nije koncipirana samo na arhitektonskim presjecima i nacrtima. Posjetitelji će tako imati priliku vidjeti mnoštvo komparativnih materijala - namještaj, fotografije, arhivsku građu, skice.

Govoreći o Kauzlarićevom utjecaju i ulozi u arhitekturi, autorica izložbe je podsjetila kako su njegovu smrt domaći mediji tek uzgredno spomenuli, dok je njemačka televizija objavila kako je umro veliki europski arhitekt.

Pročitajte više