Izložba mladih britanskih umjetnika "Testiranje stvarnosti" u DHLU

Izložba 16 mladih britanskih umjetnika "Testiranje stvarnosti" ("Reality Check"), koje povezuje vjera u moć fotografije da stvarno iskustvo prenese u svijet poetskog, otvara se večeras u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU) i u Galeriji Karas.

Iako svaki od tih umjetnika ima različit pristup fotografiji, jedni je stavljaju u odnos s videom, drugi sa slikarstvom i kiparstvom, zajedničko im je da su njihova djela izravno potaknuta stvarnim svijetom od kojega se potom udaljavaju, rekla je kustosica izložbe Kate Bush na današnjoj konferenciji za novinare.

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika izložit će 15 umjetnika, među kojima su Roderick Buchanan, Graham Fagen, Lesley Shearer, Shizuka Yokomizo te Michelle Williams i Saskia Olde Wolbers, koje će 29. siječnja održati predavanje o svom radu.

Predavanje će u subotu održati Phill Collins, koji će u Galeriji Karas izložiti seriju fotografija "Postajući sve sličniji nama". U subotu će se izložba u DHLU moći obići pod vodstvom Kate Bush, koordinatorice programa u londonskoj Photographers Gallery.

Izložba putuje od kolovoza 2002. i dosad je bila u Ljubljani, Londonu, Pragu, Krakowu i Rigi, a nakon Zagreba vraća se u London.

Kustosica izložbe Brett Rogers podsjetila je da je izložba prvo trebala biti otvorena u Zagrebu, što se moralo odgoditi zbog radova na kupoli Doma. Pohvalila je novouređeni izložbeni prostor, istaknuvši kako bi mladi britanski umjetnici bili sretni da i inače mogu izlagati na tako "iznimnom" mjestu.

Po njezinim riječima, iako skoro polovica umjetnika s izložbe nije rođena u Britaniji, njihov izbor jest reprezentativan, jer je i to izvrstan pokazatelj sadašnje britanske umjetničke scene.

Izložba će biti otvorena do 15. veljače, a omogućili su je British Council, Ministarstvo kulture i zagrebački Gradski ured za kulturu.

Pročitajte više