Izmišljena reforma primarne zdravstvene zaštite? Ministar Nakić uvodi dežurstva koja već postoje

Foto: FAH

MINISTAR zdravlja Dario Nakić uz reformu hitne pomoći planira provesti i reformu primarne zdravstvene zaštite, tako da uvede dežurstva u ambulante. No, Domovi zdravlja i dosad su imali organizirana dežurstva vikendom i praznicima, iako su pacijenti radije odlazili na hitnu.

Postavlja se stoga pitanje, što se ustvari ovom reformom mijenja.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je reforma hitne medicine koja se počinje primjenjivati početkom lipnja, povezana i s reformom primarne zdravstvene zaštite.

"U tijeku je analiza trenutačnog stanja ugovorenih punktova posebnih dežurstava. Od jedinica područne (regionalne) samouprave zatražen je prijedlog lokacija posebnih dežurstva u djelatnosti obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite.

Ambulante posebnih dežurstava namijenjene su zbrinjavanju akutnih ne hitnih pacijenata, a za zbrinjavanje hitnih stanja nadležni su županijski zavodi za hitnu medicinu i objedinjeni hitni bolnički prijemi", stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja za Index.

Ministarstvo ne navodi kad će opremiti ambulante, a za dva mjeseca kreće reforma

Navedeno je, tvrde, samo prvi korak unutar reorganizacije primarne zdravstvene zaštite koja će podrazumijevati reorganizaciju njezine mreže, opremanje ordinacija te edukaciju liječnika PZZ koje se planira provesti kroz predstojeće razdoblje.

I dok u Ministarstvu zdravlja ne preciziraju kad će se točno opremiti ambulante i educirati liječnici, (iako bi ovom sistemu trebali početi raditi već za dva mjeseca) u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) su nezadovoljni postupcima Ministarstva.

Kao prvo, ministar zdravlja je doznajemo, za svoju pomoćnicu zaduženu za obiteljsku medicinu, postavio Delfu Radić Krišto, hematologinju iz KB Merkur. Riječ je o liječnici iz bolničkog sustava, a ne iz sektora primarne zdravstvene zaštite pa u KoHOM-u postavljaju pitanje zar nitko iz struke nije mogao biti zadužen za njihovu granu medicine.

Hematologinja s Merkura odlučuje o liječnicima obiteljske

"Ministarstvo zdravlja je osnovalo Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu na čelu kojeg je hematologinja Radić Krišto. Ona je dosad sazvala samo jedan sastanak, a na kojem nismo upoznati s prijedlogom promjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o koncesijama.

Javna rasprava o prijedlogu promjena Zakona o primarnoj zdravstvenoj zaštiti traje do 8. svibnja, a mi se još uvijek nismo sastali, iako bi upravo to Povjerenstvo trebalo davati prijedloge za reformu primarne medicine", rekla je u razgovoru za Index dr. Ines Balint, predsjednica KoHOM-a.

Smatra kako Ministarstvo zdravlja uopće ne namjerava provesti pravu reformu primarne zdravstvene zaštite, već se tvrdi, ovdje radi samo o "prebacivanju loptice na liječnike obiteljske".

"Ovo što Ministarstvo planira za primarnu je daleko od prave reforme. Mi prvo moramo definirati koja su to stanja za koje pacijent mora 24 h dnevno dobiti zdravstvenu uslugu. Je li riječ o upaljenom piercingu ili ako se netko uzruja na poslu. Uz već postojeće uvjete i dostupnost zdravstvene zaštite te nedefiniranje stanja, ovdje se samo prebacuje loptica na dodatno opterećenje obiteljske medicine, koja je ionako već preopterećena", kaže dr. Balint.

"Ministarstvo bi prvo trebalo provjeriti opremljenost obiteljskim ambulanti"

Naglasila je kako je problem u tome što Ministarstvo ne zna kako riješiti otvoreni ulaz na objedinjeni hitni prijem.

"Pacijenti nas u primarnoj svjesno zaobilaze. Čekaju 20 h i onda idu na hitnu u neku od bolnica. Mi već godinama upozoravamo pacijente da preglede koji spadaju u djelatnost primarne zdravstvene zaštite obavljaju kod nas ili kod liječnika hitne medicinske pomoći.

Međutim pacijenti to ne rade. Radije odlaze na hitnu gdje su sigurni da će obaviti bar rtg, ekg i krvnu sliku. Tko to ne bi iskoristio kad je besplatno, stoga je sad teško nekome oduzeti pravo na to, a koje se godinama poticalo.

Mi smo i do sad u gotovo svim županijama imali dežurstva o kojima ministar govori da će se sad uvesti u Domove zdravlja. Kao prvo po Domovima zdravlja liječnici i sad rade popodne i to do 19.30 sati. Vikendom su dežurstva od 8 do 20 sati, kao i praznicima. Problem je samo u manjim sredinama gdje ima manje liječnika pa se nisu organizirali oko dežurstava zato što ih je malo", kazala je dr. Balint.

Na pitanje što se onda konkretno planira promijeniti u reformi primarne zdravstvene zaštite, kazala je da do sad nije postojala obaveza koncesionara da sudjeluje u ambulantama tijekom posebnih dežurstava. Međutim napomenula je kako se tu također poteže niz pitanja, na koja Ministarstvo zasad nema odgovora.

"U Domovima zdravlja liječnici obiteljske nemaju ni RTG ni dostupnost laboratorija tijekom dežurstava vikendom i praznicima pa stoga pacijenti misle da će u bolnici dobiti kvalitetnu uslugu. Ministarstvo bi prvo trebalo vidjeti jesu li ambulante po Domovima zdravlja i kod koncesionara opremljene sukladno pravilniku, imaju li sve potrebno za primiti hitne pacijente", zaključila je dr. Balint.
 

Pročitajte više