Iznenađujuća pobjeda Mečiara na slovačkim predsjedničkim izborima

VLADIMIR MEČIAR, nacionalistički autokrat zbog kojeg je Slovačka tijekom devedesetih godina bila u međunarodnoj izolaciji, postigao je iznenađujuću pobjedu u prvom krugu slovačkih predsjedničkih izbora, pokazali su rezultati objavljeni u nedjelju.

Neočekivani uspjeh bivšeg slovačkog premijera predstavlja neugodan udarac njegovom nasljedniku, premijeru Mikulašu Dzurindi, koji će 1. svibnja uvesti zemlju u Europsku uniju nakon što je šest godina pokušavao otkloniti negativne posljedice Mečiarove vladavine.

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da je Mečiar osvojio 32,7 posto glasova, dok je na drugom mjestu njegov bivši saveznik Ivan Gašparović sa 22,3 posto glasova.

Dzurindin kandidat, sadašnji ministar vanjskih poslova Eduard Kukan, završio je na trećem mjestu sa samo 0,2 posto glasova manje od Gašparovića, te je ispao iz predsjedničke utrke budući da u drugi krug glasovanja, koji se treba održati 17. travnja, ulaze samo dva prvoplasirana kandidata.

Predizborna ispitivanja javnog mnijenja davala su Mečiaru najviše 25 posto glasova, ali na izbore je izašlo manje od polovice upisanih birača, te je time stvoreno okruženje u kojem je do izražaja došla Mečiarova popularnost među ruralnim glasačima, čiji je odaziv bio veći od prosjeka.

Budući da ga je Europska unija tijekom njegova premijerskog mandata kritizirala zbog nepoštivanja ljudskih prava i uspostavljanja autokratske vladavine, Mečiar je pokušao popraviti svoj imidž nakon što je 1998. izgubio od Dzurinde i njegove proeuropske koalicije.

"Promijenio sam se. Imao sam drugačija iskustva nakon prethodnih izbora", rekao je Mečiar novinarima nakon što je glasovao u subotu.

Na referendumu prošle godine Mečiar je podupro ulazak Slovačke u Europsku uniju, u asocijaciju koju je devedesetih nazivao imperijalističkom silom koja se miješa u unutarnje poslove njegove zemlje.

Međutim, mnogi analitičari smatraju da bi pobjeda čovjeka, kojeg se često uspoređuje s preminulim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, mogla ugroziti odnose zemlje s EU-om, te s NATO-om, čijom je članicom Slovačka postala ranije ovog tjedna.

Ovlasti slovačkog predsjednika su uglavnom ceremonijalne, ali uključuju i instituciju veta, koji bi u Mečiarovim rukama mogao usporiti reforme koje u obrazovnom, zdravstvenom i drugim područjima pokušava provesti Dzurindina vlada.

Gašparović, populistički bivši predsjednik parlamenta, oštar je kritičar vladinih reformi koje najviše pogađaju standard siromašnijih Slovaka, te 17 posto nezaposlenih.

(Hina) xdv ydv

Pročitajte više