Izrael će razmotriti američke primjedbe prije odluke o Arafatu

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon izjavio je u interviewu u petak da će Izrael uzeti u obzir američke primjedbe prije nego što donese odluku hoće li provesti prijetnju o "uklanjanju" palestinskog čelnika Jasera Arafata.

"Morate shvatiti da je vrlo teško obećati da jednom ga kada uhvatite (Arafata) on neće biti ozlijeđen", rekao je Sharon govoreći o mogućoj operaciji s ciljem uklanjanja Arafata iz njegovog sjedišta u Ramallahu na Zapadnoj obali.

"U svakom slučaju, morat ćemo uzeti u obzir američka razmatranja", rekao je. "Moguće je da su oni u pravu u svojoj procjeni da će (uklanjanje Arafata) prouzročiti probleme na Bliskom istoku. Oni su uglavnom zabrinuti zbog Iraka", rekao je Sharon je u razgovoru za list Yedioth Ahronoth prije sastanka bliskoistočnog mirovnog kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) u New Yorku.

Izrael je odlučio ovog mjeseca da će "ukloniti" Arafata nakon niza palestinskih samoubilačkih napada. Izrael nije rekao kada ili kako će to učiniti, ali je njegovu odluku osudila međunarodna zajednica.

Izrael i SAD optužuju Arafata za poticanje krvoprolića u trogodišnjoj palestinskoj pobuni, ali se Washington protivi egzilu izjavljujući da bi to samo povećalo njegovu popularnost.

Inače, militantna palestinska skupina Hamas obilježila je treću obljetnicu intifade pohodom u Gazi koji je pokazao koliko su slabe nade za mir. Pripadnici Hamasa nosili su lijes pokriven izraelskim i američkim zastavama i uzvikivali da će se boriti do pobjede.

Pročitajte više