Izrael: Ne planiramo napadati iranske nuklearne tvornice

IZRAELSKO ministarstvo vanjskih poslova danas je odbacilo optužbe da Izrael planira provesti napad konvencionalnim i nuklearnim naoružanjem na iranske nuklearne tvornice. Optužbe su krenule nakon članka u engleskim novinama "The Sunday Times".

U članku stoji da izraelski piloti treniraju za ulet u iranski zračni prostor, nakon čega bi bombardirali dvije nuklearne tvornice. Također se spominje drugi plan za napad na postrojenje za obogaćivanje urana, koje se nalazi u podzemnom bunkeru. Po natpisima u novinama, plan bi trebao biti proveden u dvije faze.

Prvo bi avioni ispalili konvencionalne bombe koje bi probile put do podzemnog bunkera. Onda bi navođeni projektili u te rupe doveli nuklearne bojne glave niske razornosti.

Izraelsko ministrarstvo za strateške prijetnje, kao i ured premijera Ehuda Olmerta odbili su komentirati ove optužbe.

Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe i dodalo kako trenutno podržava diplomatska rješenja vezana uz Iran.

Vijeće Sigurnosti UN-a uvelo je Iranu sankcije na uvoz nuklearnih komponenata, ali Iran odbija prestati s provođenjem svog nuklearnog programa, tvrdeći kako on nije nasilan.

Dugo se već sumnja u izraelsko nuklearno naoružanje. "The Sunday Times" bile su prve novine koje su o tome izdale vjerodostojne informacije, i to još 1986. Izrael ne priznaje da ima nuklearno oružje, ali ni ne negira te tvrdnje. Nedavno je čak premijer Olmert rekao kako Izrael ne bi bio jedini u regiji s nuklearnim oružjem, što je skoro pa priznanje.

J. D.

Pročitajte više