Izrael odbija međunarodnu istragu o sukobu na humanitarnom brodu



IZRAEL je danas odbacio međunarodne zahtjeve za nezavisnom istragom o incidentu prilikom ukrcavanja svojih komandosa na flotu humanitarnih brodova, pri čemu je poginulo devet aktivista.

Čak je i SAD, koji obično brani Izrael u ovakvim situacijama, podržao pozive Europske unije, Turske i Ujedinjenih naroda za nekom vrstom međunarodne istrage događaja na turskom brodu Mavi Marmara, na kojemu je došlo do smrtonosnog incidenta. Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je da bi to trebala biti izraelska istraga, pod međunarodnim nadzorom.

Krvavi incident

Aktivisti, koje najviše podržava Turska, tvrde da su Izraelci neopravdano otvorili vatru na posadu i putnike broda, dijela manje flote koja je pokušavala probiti trogodišnju izraelsku blokadu Pojasa Gaze. Izraelci tvrde da su komandosi postupali u skladu s ovlastima, te da su vatru otvorili nakon što su ih aktivisti napali.

Izraelski ministar financija Yuval Steinitz je za izraelski vojni radio rekao kako "nema potrebe za istragom kojom bi se očitavalo lekcije. Što se nas tiče, nema potrebe ni za kakvim povjerenstvom ili istragom", rekao je.

Premijer Benjamin Netanyahu je jučer tijekom obraćanja na televiziji bez ustezanja stao u obranu blokade Pojasa Gaze, usput kritizirajući europske i svjetske vlade zbog "licemjernosti" po pitanju izraelskog sprečavanja daljnjeg naoružavanja Hamasa.

Sukob s Turskom

Politički izvori u Izraelu pak kažu da uopće nije upitno hoće li istraga biti provedena, nego se treba dogovoriti o tipu istrage koji bi trebao zadovoljiti i izraelsku, ali i svjetsku javnost. Izrael se sigurno neće složiti sa zaključcima Vijeća za ljudska prava UN-a, kojeg već godinama optužuje za pristranost, ali međunarodni pritisak sa svih strana na kraju će ih vjerojatno navesti da pristanu na određeni oblik istrage.

Najveći izraelski problem je u tome što su komandosi na brodu ubili nekoliko Turaka. Turska je praktički jedina zemlja u regiji s kojom je Izrael imao nešto nalik savezničkom odnosu, a i to slabo savezništvo je u zadnje vrijeme postajalo sve napetije. Turska je nakon incidenta povukla svog veleposlanika u Izraelu, a njihov premijer je Izrael optužio za državni terorizam.

Pročitajte više