Osude i protesti širom svijeta: Napadom na turski konvoj Izrael sam sebi zabio "autogol"

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

NAPAD izraelske vojske na turski humanitarni konvoj razbjesnio je i ogorčio čitav svijet, a sve je više onih koji tvrde da je Izrael najnovijim nasilnim postupkom sam sebi zabio vanjskopolitički "autogol" i pokrenuo lavinu negativnih reakcija prema vladi u Jeruzalemu, koje bi u konačnici mogle dovesti do rješavanja statusa Pojasa Gaze.

Prema informacijama koje stižu iz svih krajeva svijeta, politički krugovi zasićeni su izraelskom samovoljom i nasilnim postupcima prema Palestincima na okupiranim područjima, iako se pritom upozorava i da konstantni višegodišnji napadi palestinskih militanata na teritorij Izraela također zaslužuju osudu. Najnoviji napad mogao bi potaknuti jači pritisak svijeta na Izrael da okonča trogodišnju blokadu Gaze i konačno pokrene mirovne pregovore s mrtve točke.

Abbas: Izraelski napad na konvoj je masakr!

Prije nekoliko tjedana pokrenuti posrednički pregovori između Izraelaca i predstavnika Hamasa, koji od 2007. godine vlada područjem Pojasa Gaze, ozbiljno su ugroženi jučerašnjim napadom na turske brodove, jer Hamas taj napad tumači kao grubo kršenje međunarodnog prava, kako je to u današnjem istupu u New Yorku istaknuo stalni palestinski promatrač pri UN-u Riyad Mansour. Izraelski ministar obrane Ehud Barak pozvao je, unatoč svemu, Palestince da ne odustaju od mirovnih pregovora, no premijer Hamasove vlade Ismail Hameya otvoreno je pozvao palestinske vlasti da odmah prekinu pregovore sa Izraelcima, nazvavši jučerašnji napad "međunarodnim zločinom“. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas lokalnim je medijima izjavio da je "izraelski napad na konvoj masakr“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad je oštro osudilo i 27 zemalja članica Europske unije, upozoravajući u izjavi objavljenoj danas kako postoji realna opasnost od daljnje eskalacije sukoba na tom području. "Europska unija pozvala je obje strane i sve sudionike da spriječe eskalaciju napetosti" navodi se u priopćenju koje je objavio ured visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Osudivši primjenu izraelske sile, koja je rezultirala brojnim žrtvama Ashton je zatražila "hitnu, potpunu i neovisnu istragu događaja i okolnosti". Ashton je poručila i da EU ne podržava politiku izolacije Gaze koja je kontraproduktivna, te je zatražila trajno rješenje za to područje i hitno otvaranje graničnih prijelaza za robu, humanitarnu pomoć i osobe.

Izrael odbija preuzeti odgovornost za napad: Nismo krivi!

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Daniel Ayalon izjavio je kako Izrael izražava žaljenje zbog žrtava jučerašnjeg napada, no ne želi preuzeti odgovornost za napad, već je prebacuje na organizatore konvoja, dok najviši politički vrh Izraela u izjavama brani postupke svoje vojske. S druge pak strane, palestinski izvori smatraju da će najnoviji događaj intenzivnije skrenuti pažnju javnosti na neodrživu situaciju u Pojasu Gaze, u kojem već treću godinu pod postupnom blokadom živi oko 1,5 milijuna Palestinaca, te da će svijet konačno pokrenuti konkretne akcije kako bi se status ovoga područja definitivno riješio.

U prilog tim očekivanjima svi svjetski mediji donose vijesti o valu protestnih okupljanja, mahom ispred izraelskih veleposlanstava širom svijeta, u kojima građani Njemačke, Turske, Grčke, SAD-a, Australije, Francuske, Austrije, Japana, Švedske, zemalja Južne Amerike i Arapskog polutotoka spontano protestiraju protiv nasilne izraelske politike i stalnog izazivanja kaosa na okupiranim područjima, te zahtijevaju rješenje problema Pojasa Gaze. Idući će dani pokazati hoće li, nakon ovako masovnih protesta i oštrih političkih osuda iz cijelog svijeta, sve završiti tek sa još jednom mlakom rezolucijom UN-a koja se neće poštivati, ili je svijet konačno spreman usprotiviti se SAD-u kao tradicionalno jakom  i moćnom zaštitniku Izraela i pokrenuti konkretne akcije koje će dovesti do trajnog rješenja problema uzavrele Gaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara