Izrael se ispričao SAD-u zbog prodaje oružja Kini

IZRAEL se u nedjelju javno ispričao Sjedinjenim Državama zbog prodaje oružja Kini što je izazvalo oštre kritike Washingtona i ohladilo tradicionalno dobre i čvrste veze između američkih i izraelskih sigurnosnih službi.

"Nije moguće prikriti krizu između Izraela i Sjedinjenih Država u odnosu na vojno-sigurnosnu industriju. Činimo sve što je moguće kako bismo je prevladali", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom za izraelski radio.

Sukob je izbio kad je Izrael prodao bespilotne letjelice tipa Harpy i drugu naprednu vojnu tehnologiju Kini što je u Pentagonu izazvalo strah od poremećaja ravnoteže snaga i pojačanja prijetnje Taiwanu kojeg Peking smatra svojom odmetnutom pokrajinom.

"Ako su se dogodilo stvari koje su Amerikancima neprihvatljive, nama je žao i ispričavamo se, ali te su stvari učinjene bez ikakve zle namjere", rekao je Shalom za radio tijekom posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice Izraelu.

"Sjedinjene Države su naš najveći saveznik i ništa od onog što smo učinili nije učinjeno u namjeri da naštetimo američkim interesima", dodao je Shalom.

Zahlađenje odnosa nakon prodaje oružja Kini opteretilo je posebne veze Izraela i Sjedinjenih Država, glavnog izraelskog saveznika koji Izraelu godišnje pruža oko 2 milijarde vrijednu vojnu pomoć, i to u razdoblju u kojem traži od SAD-a pomoć u provođenju planiranog povlačenja iz Gaze.

Pročitajte više