IZRAEL: SHALOM NA SASTANKU PROTIV ULASKA LABURISTA U VLADU

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom (stranka Likud) u nedjelju je pokrenuo kampanju protiv ulaska laburista u vladu, što je želja predsjednika Likuda, izraelskog premijera Ariela Sharona.

Shalom će u govoru, što će ga održati tijekom dana na sastanku kojemu će prisustvovati nekoliko stotina članova Središnjeg odbora Likuda, iznijeti svoje protivljenje ulasku laburista u vladu te će se izjasniti protiv Sharonova plana o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze, izvijestili su stranački izvori.

Shalom je 15. srpnja upozorio da bi ulazak laburista u vladu mogao predstavljati "težak udarac Likudu i izraelskoj desnici" te smatra kako bi u slučaju ulaska u kabinet predsjednika Laburističke stranke Shimona Peresa, njegov ostanak na mjestu šefa diplomacije bio izravno ugrožen.

Neimenovani bliski suradnik premijera Sharona, oštro je kritizirao takvu Shalomovu kampanju, ocijenivši kako on "ne može ostati na dosadašnjoj dužnosti, predstavljajući stajališta izraelske vlade u inozemstvu i istodobno je napadajući iznutra".

Sharon je početkom lipnja postigao načelnu odluku članova kabineta o povlačenju stanovnika iz 21 izraelskog naselja u pojasu Gaze te stanovnika četiriju izoliranih naselja na sjeveru Zapadne obale, unatoč protivljenju velikog broja članova Likuda. Od tada više ne raspolaže većinom u izraelskom parlamentu i ne uživa potporu svih zastupnika parlamentarne skupine Likuda.

18. srpnja članovi izaslanstava Likuda i Laburističke stranke počeli su pregovore čiji je cilj moguće osnivanje vlade nacionalnog jedinstva.

(Hina) xmh ymaš

Pročitajte više