Izrael tvrdi da nova palestinska vlada podupire terorizam

IZRAELSKI kabinet izjavio je kako nema nikakvu namjeru surađivati s novom palestinskom vladom nacionalnog jedinstva koja će uskoro biti odobrena.

Glasnogovornik izraelskog premijera Ehud Olmert optužio je palestinski kabinet, kojeg sačinjavaju članovi rivalskih stranki Fataha i Hamasa, za podržavanje terorističkih činova. Palestinski premijer Ismail Haniya iz Hamasa nedavno je izjavio kako je prioritet ove novooformirane koalicije stvaranje palestinske države. Palestina se nada kako će novi kabinet biti prihvaćen od zapadnih velesila, te da će se tako prekinuti sankcije koje Zapad nameće Palestini.

"Palestina je dobila potpuno novu vladu koja odbija priznati Izrael, odbija se odreći terora i ne želi prihvatiti prijašnja primirja, a to znači da su prihvatili osnovni program Hamasove vlade koja je vodila Palestinu protekle godine", rekla je za BBC izraelska glasnogovornica Miri Eisen.

"Ova vlada tvrdi da je otpor u svim njegovim oblicima, uključujući tako i otpor protiv okupacije, legitimno pravo palestinskog naroda. Naš se narod ima pravo braniti od konstantne izraelske agresije", tvrdi palestinski premijer Haniya.

P.V
Foto: AFP

Pročitajte više