Izraelci ne oplakuju Arafatovu smrt

DOK PALESTINCI oplakuju smrt Jasera Arafata, koji je za njih simbol palestinskih težnja za samostalnošću, srca izraelskih Židova još su prepuna ogorčenosti prema čovjeku kojega drže "glavnim teroristom" i optužuju za smrt stotina njihovih sunarodnjaka.

"Mislim da ga ni pakao neće htjeti", ogorčen je Moti Cohen koji Arafata drži osobno odgovornim za samoubilački napad prije dvije godine u Jeruzalemu u kojem je poginuo njegov prijatelj, vozač autobusa.

"Duboko u srcu sam sretan", tvrdi otvoreno Moshe, jeruzalemski prodavač i pojašnjava da je Arafat "izmislio terorizam i vjerovao da će nasiljem izboriti svoje. Ali nije uspio".

Članovi izraelske vlade gaje jednako tvrd stav prema preminulom palestinskom predsjedniku.

"Mrzio sam ga zbog smrti tisuća Izraelaca, mrzio sam ga jer je sprječavao provedbu mirovnih sporazuma između nas i Palestinaca", ističe ministar pravosuđa Yosef Lapid te zaključuje "Dobro je što je otišao, dobro je da je napustio svijet i Bliski istok".

Malo je drukčije mišljenje laburističkog čelnika, bivšeg premijera Shimona Peresa koji je Nobelovu nagradu za mir 1993., podijelio s Arafatom i tadašnjim premijerom Yitzhakom Rabinom.

"Svaki put kad je pribjegao terorizmu pogriješio je... trebao se boriti protiv njega", ističe Peres koji ocjenjuje da je Arafat želio biti "popustljiv prema palestinskome narodu, jer želio je biti omiljen."

Bivši gerilski vođa Arafat preobratio se u zagovornika mirovnog procesa i 1990., stao pregovarati o uspostavi palestinske države na okupiranim područjima Zapadne obale i pojasa Gaze.

Izrael ga je optuživao, a on opovrgavao da potiče palestinsku pobunu koja je izbila početkom 2000. godine kada su propali mirovni sporazumi iz Osla.

Glavna organizacija izraelskih doseljenika izrazila je u četvrtak priopćenjem radost zbog smrti "ubojice Židova" kao i nadu da će "nestanak Jasera Arafata omogućiti otkazivanje plana povlačenja (iz pojasa Gaze) utemeljenog na pogrešnoj koncepciji da ta operacija može donijeti više sigurnosti".

Takvo mišljenje ne dijele i oni doseljenici koji strahuju da će vođina smrt donijeti porast samoubilačkih napada, tog najsmrtonosnijeg oružja palestinske pobune.

"Kad bih znala da je s njime sve počelo i završilo bila bih sretna. No znamo da milijuni drugih čekaju da zauzmu njegovo mjesto i zato se ništa neće promijeniti", zaključila je Hanna, doseljenica sa Zapadne obale.

Pročitajte više